12 ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului vor colabora pentru a soluționa problemele privind deșeurile solide din regiune



Mai multe organizații non-guvernamentale de pe cele două maluri ale Nistrului au semnat, recent, un memorandum pentru colaborare în vederea soluționării problemelor ecologice, în deosebi a celor privind deșeurilor solide din regiune. Dintre cele 12 asociații semnatare, trei sunt înregistrate de autoritățile de la Chișinău, iar altele nouă, în regiunea transnistreană. Documentul este unul de tip deschis, prin urmare, ulterior poate fi semnat și de către alte ONG-uri.

Memorandumul a fost convenit în cadrul mesei rotunde „Participarea sistemică a asociațiilor obștești în asigurarea securității ecologică a regiunii”, organizată la Tighina, în cadrul proiectului WasteConnect – Sistem integrat de prelucrare a deșeurilor în bazinul Nistrului. Acesta este implementat de către Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional (CDSESAI) în parteneriat cu Asociația prelucrătorilor de deșeuri „EcoSistema” din Tighina, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și Guvernului Suediei prin intermediul Fundației Est-Europene.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții sectorului non-guvernamental au menționat că deseori s-au confruntat cu dificultăți în identificarea partenerilor pentru realizarea proiectelor, în deosebi a organizaților situate pe diferite maluri ale Nistrului. Aceștia au mai spus că memorandumul semnat, dar și platforma de discuții lansată în cadrul proiectului va facilita implementarea inițiativelor cu beneficii comune.

De asemenea, organizatorii evenimentului au anunțat că în luna februarie urmează să fie organizată o masă rotundă similară și pentru reprezentanții mediului de afaceri interesați de gestionarea, reciclarea și prelucrarea deșeurilor solide. Aceștia urmează să semneze, la fel, un acord de colaborare.

Menționăm că, în cadrul proiectului WasteConnect urmează să fie consolidat un ecosistem comun în domeniul reciclării și prelucrării deșeurilor solide, prin implementarea unor activități care să asigure schimbul de experiență între actorii din acest domeniu. În rezultat, vor fi stabilite parteneriate de colaborare între reprezentanții sectorului privat și ai societății civile în vedere formulării unui mecanism privind omogenizarea procesului de gestionare, reciclare și prelucrare a deșeurilor solide.