Alegatorii din Moldova pot beneficia de asistenta juridica apelind o linie telefonica speciala



21_579792_img2.jpgCentrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei si Fundatia Eurasia a lansat joi in cadrul unei conferinte de presa la INFOTAG,  proiectul « Asistenta juridica gratuita in litigiile electorale »

Dupa cum transmite INFOTAG,  Galina Bostan director CAPC a spus ca proiectul este elaborat pentru promovarea alegerilor libere si corecte in Moldova prin intermediul asigurarii asistentei juridice gratuite si va facilita accesul la justitie a tuturor alegatorilor.

„În perioada 16-29 iulie, inclusiv, toti alegatorii  pot beneficia de asistenta juridica gratuita contactind juristii proiectului la  numarul de telefon gratuit - 080055000 sau la 022 238431 care poate fi apelata de pe mobil si de peste hotare", a spus Galina Bostan.

Ea a precizat ca juristii vor depune toate eforturile pentru a ajuta alegatorii indiferent de problema pe care o au acestea.

„Noi vom oferi asistenta, daca va fi cazul la intocmirea contestatiilor, petitiilor, obtinerea Formei nr. 9 pentru a vota sau instrumentarea dosarelor in cazul in care unui alegator i-au fost lezate drepturile. Asemenea linii telefonice au mai fost deschise la alegerile din 2005 si 2009. Am primite apeluri foarte variate, inclusiv ce zodie au candidatii electorali. Caci un  alegator a vrut sa voteze in functie de zodie", a precizat Galina Bostan.

Sorin Mereacre, director executiv Reprezentanta in Moldova Fundatia „Eurasia" a spus ca  pentru a face cunoscute aceste numere de telefon si de ce asistenta beneficiaza alegatorii, in fiecare sectei de votare vor fi amplasate panouri.

„Plus la aceasta 35 de bilborduri vor fi amplasate in toata tara. Aceste bilborduri, pe linga numerele de telefon, mai contin doua mesaje: „Mergi si verifica-te in lista electorala" si „Dute la vot"", a spus el.

Conform lui Sorin Mereacre bugetul total al proiectului, inclusiv printarea posterilor si amplasarea bilbordurilor, este de $22 mii.

„În cazul in care mai multi alegatori vor avea nevoie de asistenta juridica si dupa alegerile din 29 iulie, noi sintem disponibili sa suplinim bugetul proiectului, astfel incit juristii sa poate proteja drepturile acestor persoane", a precizat el.

 

Infotag