O asociatie indeamna societatea sa fie mai toleranta cu copii cu dizabilitati



21_579790_img2.jpgAsociatia obsteasca „Mama si copilul: protectie si sprijin" care activeaza in raioanele Criuleni si Dubasari indeamna societatea moldoveneasca sa fie mai toleranta cu copii cu dizabilitati.

La conferinta de presa sustinuta joi la INFOTAG,  Alexandra Grajdineanu, presedintele asociatiei a spus ca asociatia are menirea de a acorda asistenta copiilor cu dizabilitati cu virsta de  pina la 18 ani din opt localitati din cele doua raioane.

„Noi am creat  un centru de servicii „Speranta" pentru acestea copii, unde acestea beneficiaza de asistenta medicala si educationala. În Moldova exista copii cu dizabilitati, chiar daca acestea de multe ori nu se vad, caci ori stau in casa, ori sint institutionalizati. Noi dorim ca societatea sa fie mai toleranta si mai respectiva la nevoile lor, caci impreuna putem sa-i ajutam sa aiba o viata mai frumoasa", a spus presedintele asociatiei.

Ea a spus ca momentan asociatia are la evidenta 132 de copii cu dizabilitati.

„Noi depunem efort pentru ca acestea sa fie integrati in scoala. De multe ori, acesti copii sint respinsi de copii care nu au probleme de sanatate, iar parintii lor sint rigizi si in incercare de ai proteja refuza sa-i trimita la scoala. Totusi, acesti copii au capacitati, care pot fi dezvoltate", a specificat ea.

Mariana Popescu, mama a unui copil cu dizabiliatti, spune ca statul ar trebui sa acorde mai multa atentie acestei categorii de copii.

„Noi nu dorim sa ne ducem copii in diferite institutii de stat, caci acolo nu sint cadre suficiente si nu sint bani. Ar fi mult mai bine daca, Guvernul ar majora alocatiile pentru familiile cu copii cu dizabilitati si ar crea in fiecare localitate centre de zi unde acesti copii sa poata sa mearga si sa-si faca prieteni, sa beneficieze de anumite servicii. Seara acesti copii ar reveni in familiile lor, care intre timp ar putea avea servicii si respectiv si-ar imbunatati starea financiara", a precizat Mariana Popescu.

Asociatia obsteasca „Mama si copilul: protectie si sprijin" acorda lunar ajutoare alimentare si de igiena in valoare de 500 de lei fiecare, la zece familii care au copii cu dizabilitati.

Activitatile organizatiei sint finantate de proiectul suedez „SOIR Moldova".

 

Infotag