A inceput semnarea Conventiei europene privind accesul la documentele oficiale



La 18 iunie a.c., 12 state - Belgia, Estonia, Finlanda, Georgia, Ungaria, Lituania, Macedonia, Montenegro, Norvegia, Serbia, Slovenia si Suedia - primele au semnat Conventia Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, in cadrul sedintei ministrilor justitiei, care a avut loc in or. Tromso, Norvegia.

Conventia Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale stabileste standarde minime privind dreptul de acces la informatie, incluzind stabilirea de catre state a dreptului de a solicita "documentele oficiale", care sint in general definite ca toate informatiile detinute de catre autoritatile publice, in orice forma. Acest drept poate fi  exercitat de catre toate persoanele fara ca acestea sa-si argumenteze interesul special pentru informatia solicitata, fara a fi obligate sa plateasca pentru inaintarea cererii sau examinarea documentelor.

Semnarea Conventiei este primul pas, dupa care va urma ratificarea. Conventia contine un sir de prevederi optionale. Slovenia a inclus deja ratificarea Conventiei in programul sau legislativ si planifica sa ratifice prevederile optionale privind accesul la informatiile legislative si judiciare, stabilind un standard inalt pentru celelalte state din Europa de Vest, Centrala si de Est. În aprilie 2009, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a declarat ca accesul la informatiile oficiale este un drept protejat de Articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

În opinia lui Vasile Spinei, presedintele Centrului "Acces-info" adoptarea Conventiei Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale completeaza setul de acte internationale in domeniul dat si urmareste scopul de a amplifica transparenta institutionala, informarea activa a publicului. Elaborarea Conventiei a durat mai multe luni.

Initiativa initiala a elaborarii Conventiei apartine mai multor organizatii internationale si nationale, proiectul a declansat pe parcurs discutii aprinse, dar la adoptarea sa nu s-a tinut cont de un sir de propuneri constructive din partea societatii civile. Astfel, in cazul refuzului, autoritatile nu sint obligate sa aplice triplul test, iar limitarile accesului la documentele oficiale contin unele restrictii exagerate care ar putea fi interpretate eronat de catre autoritati. Este important ca atunci, cind Republica Moldova va semna si va ratifica Conventia, sa se inteleaga ca acest act international stabileste doar standarde minime, fara a afecta legile nationale care pot include prevederi mai largi, in favoarea publicului, cum e Legea privind accesul la informatie de la noi, a mai opinat Vasile Spinei.

 

Conventia privind accesul la documentele oficiale Conventia privind accesul la documentele oficiale 249.50 Kb