Jurnalism de mediu: informăm, învățăm și responsabilizăm cititorii



gb1Trăim în epoca tehnologiilor și a inovațiilor, iar schimbările ce se produc vertiginos în jurul nostru influențează fie direct, fie indirect viața și sănătatea fiecăruia dintre noi. De ce este important mediul în care trăim? Care este rolul jurnalistului în reflectarea problemelor de mediu? Unde găsim subiectele? De ce și cum scriem despre lumea care ne înconjoară? La aceste și alte întrebări studenții ȘSAJ au răspuns în cadrul cursului Jurnalism pe teme de mediu.

Cea care i-a instruit și i-a ghidat pe discipolii Școlii în subiecte de mediu a fost Lilia Curchi, redactoră-coordonatoare la Revista „Natura”, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova și laureată a Galei „Jurnalistul anului 2015” pentru abordarea tematicii ecologice.

Cursul a început cu o inițiere teoretică în jurnalismul de mediu. Studenții au analizat mai multe articole pe teme de ecologie, au lucrat la identificarea unor eventuale subiecte, au citit legi și regulamente, au studiat site-urile instituțiilor de stat și ale diverselor ONG-uri de profil. Instructoarea, la rândul său, le-a vorbit despre principiile jurnalismului de mediu, despre numeroasele probleme „invizibile” care ne influențează în mod direct sănătatea și, împreună, au notat cele mai relevante subiecte, între care: poluarea aerului, calitatea apei, defrișările ilegale, gestionarea deșeurilor, problema spațiilor verzi și multe altele.

Pentru a înțelege mai bine tematica ecologică, Lilia Curchi a organizat pentru studenții ȘSAJ câteva întâlniri cu experții din domeniu. Tinerii au participat la un seminar unde s-a discutat despre schimbările climaterice la nivel local și mondial, după care au vizitat Grădina Botanică din capitală. Acolo, ei au aflat mai multe detalii despre diverse specii rare de arbori, arbuști, plante tropicale și cele tehnice, au vizitat o pepinieră și au fotografiat diverse colecții de flori.

În cele cinci zile de curs, studenții ŞSAJ au realizat trei lucrări practice: o știre, un articol și un infografic. La final, Lilia Curchi le-a recomandat studenților să fie atenți la detalii atunci când scriu despre mediul înconjurător, să se focuseze pe subiectele alese și să abordeze componenta de mediu chiar și în materialele care, la prima vedere, nu prea au tangență cu ecologia. „Jurnalistul nu doar informează, dar și își responsabilizează, prin produsele sale, consumatorul. Fiți onești, corecți cu voi înșivă și foarte curioși”, a mai adăugat instructoarea.