Starea mediului este critica, lideri de ONG



Starea mediului din Republica Moldova este critica. De aceasta parere sunt lideri de organizatii neguvernamentale de mediu de la sate, care au participat la studiul „Prioritatile de mediu in viziunea ONG-urilor rurale". Respondentii considera ca cea mai mare problema o constituie modul in care sunt gestionate deseurile, urmata de cea a protectiei apelor.

Rezultatele studiului au fost prezentate miercuri, 20 mai, intr-o conferinta de presa la Info-Prim Neo.

Protectia aerului si a subsolurilor sunt considerate probleme mai putin importante, a citat din studiu Vladimir Garaba, expert al proiectului, presedinte al Organizatiei teritoriale Chisinau a miscarii Ecologiste din Moldova.

La intrebarea cum s-a schimbat starea mediului in ultima perioada, peste jumatate (53%) dintre respondenti au raspuns ca spre bine, a treia parte (34%) - ca nu s-a schimbat nimic si numai 12% au spus ca spre rau. Cei care au raspun s spre bine de fapt s-au laudat pe ei insisi si considera ca proiectele implementate de ei in ultimii 2-3 ani au contribuit la imbunatatirea situatiei, a explicat Garaba. Ulterior, aproape toti au recunoscut ca starea mediului s-a schimbat spre rau, a adaugat acesta.

Pe prim plan in localitatile rurale este problema deseurilor, in special a celor din plastic, considera respondentii studiului. Aproape 90% din fantanile de la sate sunt poluate, de aceea si problema apelor este una care ingrijoreaza liderii ONG-urilor de mediu, a mentionat Garaba.

Cei care au participat la chestionar apreciaza negativ rolul Guvernului la implementarea diferitor proiecte de mediu. „În cercul de lideri ai ONG-urilor satesti s-a creat impresia ca protectia mediului este mai degraba o prioritate declarata decat niste activitati reale in teritoriu", a spus expertul.

Vladimir Garaba a spus ca rezultatele studiului vor fi prezentate Ministerului Ecologiei si R esurselor Naturale si ca se va cere urgentarea adoptarii si implementarii unor proiecte de legi, care acum stau in sertarele functionarilor.

Studiul a fost realizat de Asociatia obsteasca „Viitorul Verde", cu sustinerea financiara a PNUD Moldova. Cercetarea s-a desfasurat in perioada decembrie 2008 - martie 2009 si a cuprins circa 100 de localitati din 20 de raioane ale RM. Cea mai mare parte dintre ONG-urile chestionate se ocupa cu protectia si utilizarea apelor, urmatorul sector de activitate fiind gestionarea deseurilor.

 

www.info-prim.md