Riscurile și avantajele Programului Prima Casă



După ce, la 21 martie, Ministerul Finanțelor a lansat oficial Programul „Prima Casă”, care prevede ca cetățenii, care au vârsta de până la 45 de ani, pot să-și cumpere o locuință cu credite imobiliare garantate de stat, jurnalistul Vlad Bercu a enumerat, în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” principalele riscuri și avantaje ale programului.

Programul Prima Casă este necesar pentru familiile tinere mai ales că datele recensământului din 2014 au arătat că în chirie stau 80 mii de familii. Cert este că numărul solicitanților de locuințe  este cu mult mai mare decât posibilitățile programului. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu a declarat într-un interviu că 10 mii de persoane ar putea depune cereri în cadrul programului fără a specifica care este perioada.

”Este momentul oportun pentru lansarea programul Prima Casă în condițiile în care ratele dobânzilor la creditele ipotecare sunt la minimul istoric - 7% fără comisioane. În plus, prețurile la apartamente s-au stabilizat și nu vor crește în următorii ani”, constată Vlad Bercu.

Avantajele programului sunt că beneficiarii contribuie doar cu 10%, în timp ce la bănci cota e de 25%. Prin decizie de Guvern a fost plafonat comisionul băncilor la 1%, iar statul oferă o garanție de 50% din costul creditului în cazul în care beneficiarul creditului va intra în incapacitate de plată. Totodată, prin decizie de Guvern au fost reduse anumite plăți pentru înregistrarea locuinței.

Jurnalistul a identificat și anumite riscuri în cazul instabilității economice. ”O problemă este că unii dintre beneficiarii de credite ar putea intra în incapacitate de plată. Ministerul Finanțelor estimează că 5% ar fi ponderea celor care nu și-ar putea onora plățile, de aceea a și fot stabilită garanția de 50 milioane pentru anul curent. De exemplu în România din totalul de 200 mii de beneficiari ai programului doar 2% au intrat în incapacitate de plată”, a precizat Bercu.

”Foarte mulți tineri care ar dori să-și cumpere o locuință nu ar fi eligibili în cadrul programului deoarece salariile la stat sunt sub limita acceptată de bănci, iar la privat cea mai mare parte a businessului achită salariile în plic”, a afirmat Bercu.

În același timp, jurnalistul atrage atenția și asupra riscul legat de dobândă, care astăzi e de 9,3% anual, dar în urma unei crize dobânda ar putea crește peste noapte. De asemenea, ”nu trebuie neglijat și riscul valutar. Costul apartamentelor este în euro, iar în cazul deprecierii leului beneficiari creditelor vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Creditele foarte ieftine pentru imobil pe timp de stabilitate în condițiile unei crize financiare cum a fost în SUA au lăsat fără locuințe mii de persoane. În asemenea situația garanția Guvernului ar putea fi insuficientă pentru a acoperi riscurile băncilor comerciale.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.