Comunicat de presa: Asociatia Presei Electronice



Compania "Teleradio-Moldova" continua sa informeze publicul prin optica preponderent oficiala asupra evenimentelor si nu se manifesta deocamdata ca serviciu public (independent editorial si in activitatea de creatie), dupa cum prevede Codul Audiovizualului. La aceasta concluzie au ajuns 10 ONG-uri de media si din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociatiei Presei Electronice APEL, monitorizeaza aplicarea in practica a prevederilor noii legislatii audiovizuale.

In particular, in urma celei de a doua monitorizari cu durata de o saptamina (perioada 15-21 mai 2007) a programelor de actualitati "Radiomatinal" si "Mesager" ale IPNA Compania Teleradio-Moldova, s-a constatat ca
? Numarul stirilor si subiectelor realizate in baza unei singure surse de informare - cea oficiala
este in continuare covarsitor;
? Persista un numar mare de stiri realizate in baza comunicatelor parvenite de la serviciile de presa
ale institutiilor statului in care in mod traditional exista un singur punct de vedere - cel oficial;
? Continua practica de a determina prima stire a editiei informative in functie de protagonist (in
particular este vorba de primele persoane in stat) si nu in functie de importanta evenimentului
pentru public in conformitate cu misiunea serviciului public;
? Stirile, in mare parte, nu sunt scrise sau redactate in conformitate cu rigorile serviciului public si
deontologia profesionala;
? Materialele de problema sunt realizate fara sa fie investigate cauzele situatiei si fara sa fie
solicitate toate punctele de vedere ale partilor implicate;
? Selectarea si prezentarea elogioasa a unor evenimente cu participarea actorilor oficiali atribuie
subiectelor conotatii electorale.

Echipa de monitorizare constata totodata ca analiza comparativa a indicatorilor atesta o usoara evolutie spre bine a programelor de stiri ale IPNA fata de monitorizarea precedenta (25-31 martie). Astfel, monitorizarea curenta a atestat reducerea stirilor si subiectelor cu caracter laudativ: la radio 1/3 din materiale sunt laudative fata de jumatate la prima monitorizare; la TV schimbarile nu sunt atat de evidente: usor sub 1/2 din materiale sunt laudative comparativ cu prima monitorizare cand jumatate erau laudative. De asemenea, fata de monitorizarea precedenta s-a redus numarul stirilor si subiectelor in care protagonisti sunt primele 3 persoane in stat. In ansamblu, insa, schimbarile intervenite sunt nesemnificative in raport cu lacunele care persista.

In concluzie, echipa de monitorizare considera ca IPNA Compania Teleradio-Moldova se conformeaza prea lent prevederilor legale in vigoare, iar politica editoriala, realizata prin programele de stiri si actualitati, nu este in corespundere cu prevederile Codului Audiovizualului.

***

ONG-urile de media si din domeniul drepturilor omului sub egida APEL monitorizeaza aplicarea prevederilor Codului Audiovizualului, intrat in vigoare la 18 august 2006. Echipa de implementare a proiectului este constituita de experti si consultanti din randul societatii civile: Asociatia Juristilor Independenti, Asociatia Presei Independente, Asociatia Telejurnalistilor Independenti, Centrul Acces-Info, Centrul Independent de Jurnalism, Comitetul pentru Libertatea Presei, Comitetul pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale, Federatia Oamenilor de Radio si de Televiziune, Juristii pentru Drepturile Omului, Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

Prin proiectul "Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului", finantat de fundatia Soros Moldova, se urmareste instituirea unui mecanism de control public asupra modului in care este aplicata noua legislatie audiovizuala din Republica Moldova.

Pentru conformitate -

Presedintele APEL,
Alexandru Dorogan