Oficial: A fost lansat proiectul “Parlamentul Tinerilor la Chișinău”, ediția I



În acest weekend, Asociația Obștească INVENTO, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și Asociația Studenților la Drept a lansat I-a ediție a proiectului „Parlamentul Tinerilor la Chișinău”, în cadrul căruia 51 de tineri și-au dat întîlnire pentru a simula ședință Parlamentului Republicii Moldova.

Acest proiect este destinat tinerilor cu vîrste cuprinse între 16 – 25 de ani și reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracțiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen, în cadrul căruia 51 de tineri activi devin parlamentari în decurs de 2 zile.

Obiectivul acestui proiect este să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice și oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară din Republica Moldova.

Agenda proiectului Parlamentul Tinerilor la Chișinău a fost structurată pe două componente: o serie de sesiuni de instruiri menite să-i inițieze în activitatea legislativului, după care 2 zile de aplicare practică a cunoșințelor obținute în cadrul simulării ședinței Parlamentului, unde 14 proiecte legislative urmează a fi supuse dezbaterilor în plen, după ce vor parcurge fracțiunile și comisiile parlamentare.

Dezvoltarea unei gîndiri critice și eventual, a unei culturi politice în rîndul tinerilor este obiectivul asumat în cadrul Parlamentului Tinerilor, ediția I. Manifestarea tinerilor este una constructivă, așa cum există o determinare pentru schimbare. Eventual, ne dorim ca tinerii implicați să fie bine instruiți și conștienți de procesul democratic dintr-un stat. Angajamentul organizației noastre este să instituim o tradiție în acest sens, așa încît anual să desfășurăm Parlamentul Tinerilor la Chișinău.” a declarat Ana Indoitu, președinte A.O. INVENTO.

Cătălin Moroi, participant al Parlamentului Tinerilor, a ținut să își împărtășească impresiile despre această experiență: „Proiectul “Parlamentul Tinerilor” oferă posibilitatea ca noi - tinerii, să cunoaștem care sunt ideologiile principalelor partide politice parlamentare și complexitatea activității legislativului Republicii Moldova. Pe parcursul activităților am simțit pe propria piele ce înseamnă a lua decizii la nivel de legislativ dar și țara, am intrat în rolul deputaților și poate ca în unele momente mult prea mult. Prin aceasta aș putea spune ca acest proiect și-a atins scopul propus și am obținut o experiența unică în calitate de deputat în Parlamentul Tinerilor al Republicii Moldova, ediția I-a.”.

„Parlamentul Tinerilor este un proiect care mi-a oferit oportunitatea să îmi prezint propriile valori publicului, într-un mediu constructiv ce mi-a permis dezvoltarea unor noi idei de proiecte și capacitatea să ofer informații care pot fi ușor asimilate de alții.”. a specificat Eugeniu Cuznețov, un alt participant al proiectului.

Proiectul "Parlamentul Tinerilor, ediția a I-a" este implementat de către Asociația Obștească INVENTO, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova, Asociația Studenților la Drept și Institutul de Politici și Reforme Europene, după modelul Parlamentului Tinerilor din România, implementat de Asociația Pro Democrația.