Ești oare un părinte de nota 10 la volan?



La fiecare 8 minute, în lume, un copil decedează ca urmare a unui accident rutier. Tragediile rutiere sunt una dintre principalele cauze de deces a minorilor cu vârsta cuprinsă între 5 – 17 ani. Decesele rutiere pot fi considerate o epidemie globală.

Să fii părinte este bucuria divină, însă aceasta reprezintă și o responsabilitate enormă. Din momentul apariției copilului, părinții trebuie să manifeste grijă și atenție sporită. Un aspect foarte relevant, în contextul modernizării, este modul de conducere. Comportamentul adulților, părinților este mereu un exemplu demn de urmat de către copil, de aceea anume ei sunt cei ce tebuie să respecte regulile de utilizare a centurii de siguranță (atât în față, cât și pe bancheta din spate) și a sistemelor de reținere pentru copii. Scaunele auto nu sunt un moft sau un accesoriu, ci o măsură indispensabilă de precauție pentru a ne asigura că viața copilului nu este pusă în pericol în timpul transportării cu mașina.

Dacă te consideri un părinte cu adevărat responsabil nu îți vei permite să transporți copilul fără ca acesta să fie fixat corespunzător în mașină. Chiar și legea ne impune să transportăm minorii corect și în siguranță, astfel, începând cu 12 iulie 2013, în Republica Moldova au intrat în vigoare noile modificări ale Regulamentului Circulației Rutiere, care prevăd că minorii cu vârsta de până la 12 ani pot fi transportați doar în autoturismul care este dotat cu sistem de reținere conform standardelor de siguranță, ce corespund greutății și înălțimii copilului. În conformitate cu Art. 235 (1), al Codului Contravențional al RM, încălcarea regulilor de folosire a sistemului special de reținere pentru copii se sancționează cu o amendă de la 9 la 12 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Utilitatea scaunelor auto nu poate fi pusă la îndoială, având în vedere simulările de accidente rutiere efectuate, care demonstrează cu nu numai un accident, dar chiar și frânarea bruscă poate duce la traumarea gravă a copilului. Cel mai frecvent, părinții consideră normal să țină copii în brațe în timpul deplasării, ceea ce este absolut greșit, iar această greșeală, din păcate, poate fi fatală.  A fost demonstrat că forța instantanee de impact a unui corp cu masa de 10 kg la o viteză de 30 km/h este egală cu 167 kg, iar la 60 km/h – 335 kg, deci este evident că este imposibil să reții copilul în brațe în cazul unui impact violent. Utilizarea sistemului de reținere reduce probabilitatea unui accident fatal cu aproximativ 90% în cazul sugarilor și 55-80% în cazul copiilor mici (sursa Raport OMS 2015). Este foarte important să alegem și instalăm corect sistemul de reținere pentru copii ca să asigurați protecție maximă în caz de frânare bruscă sau accident rutier. Ce tip de sistem aveți de nevoie, cum să-l alegeți sau cum să-l instalați corect veți afla din următorul articol.

Articol realizat în cadrul proiectului “Transportă copilul tău în siguranţă!”, finanţat de către FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Național de Patrulare, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Teatrul “Oratorul”, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie și un șir de școli auto. Scopul proiectului "Transportă copilul tău în siguranță!" este de a realiza și implementa o campanie națională de promovare a utilizării sistemelor de reținere și a siguranței copiilor în unitățile de transport, implicând o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor non-guvernamentali relevanți, în vederea creșterii nivelului de conștientizare asupra problemei siguranței copiilor în automobile.