Grupul de actiune "Opriti teroarea" cere de la politisti un comportament adecvat



brega_matasaru.jpgGrupul de actiune „Opriti teroarea" condamna comportamentul politistilor in timpul actiunii de protest din fata Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la 17 martie, cand prieteni si colegi ai tanarului impuscat mortal de un politist la sfarsitul saptamanii trecute au cerut pedepsirea acestuia.

Ghenadie Brega, unul dintre liderii actiunii neformale „Opriti teroarea", a declarat intr-o conferinta de presa la agentia Info-Prim Neo vineri, 20 martie, ca unii dintre participantii la protest sunt invitati la comisariate de politie, iar unul dintre initiatorii actiunii a fost bagat cu forta intr-o masina de cativa oameni imbracati in civil si dus de la fata locului.

„Tanarul a fost amendat de catre judecator cu 160 de lei. Acestuia i-a fost sechestrat buletinul, pana cand nu a platit amenda. El nu a fost informat ca are dreptul la recurs sau ca poate depune o plangere", a spus Ghenadie Brega.

La trei ore dupa protest, la 17.00, la intersectia strazilor Stefan cel Mare si Sfant si M. Eminescu, a fost spart geamul automobilului lui Anatol Matasaru, membru al aceluiasi grup, cunoscut pentru protestele impotriva oamenilor legii. Anatol Matasaru presupune ca la volanul automobilului din spate, se afla o persoana care a atacat cu spray participantii la actiunea de protest din fata Procuraturii Generale, la 3 februarie.

Anatol Hristea-Stan, membru al Actiunii civice "Hyde Park" - membra a Grupului de actiune „Opriti teroarea" - a spus ca a depus nenumarate plangeri la procuratura, dar nu a primit niciun raspuns. „Cui sa te plangi, daca procuratura nu investigheaza cazurile de abuz din partea politiei. Suntem pusi in situatia ca nu avem cum sa ne aparam", a mentionat acesta.

„Credem ca daca politia insista sa incalce legea cu tutelare din parte procuraturii. Înseamna ca noi nu-i putem considera decat o banda de hoti, care pot incalca legea fara sa fie penalizati", a declarat Ghenadie Brega.

La 21 martie, Grupul de actiune „Opriti teroarea" va organiza un protest impotriva politistului care a impuscat tanarul. Actiunea va incepe la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, ora 12.00. 

Info-Prim Neo