Juriul cetățenesc local – Pentru o guvernare locală responsabilă



18 iunie 2017

Comunicat de presă

 

Juriul Cetățenesc Local –

Pentru o guvernare locală responsabilă

 

Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG „CONTACT–CAHUL” anunță lansarea proiectului Juriul Cetățenesc Local (JCL) – pentru o guvernare mai responsabilă”. Prin intermediul proiectului ne propunem să sporim gradul de participare civică al cetățenilor din 4 localități de la sudul țării, unde se vor constitui „Jurii Cetățenești Locale”. JCL este un grup de cetățeni activi, unit în jurul unei cauze și necesități comune, ce urmează a fi soluționată prin inițiative comunitare și acțiuni de advocacy.

Strategia de implementare a proiectului rezultă din metodologia procesului de organizare comunitară, proces constituit din trei etape: ascultare, cercetare şi acțiune. În prima fază a proiectului, organizatorii comunitari vor „asculta” problemele și preocupările cetățenilor prin interviuri „door-to-door”. În etapa următoare, Juriile Cetățenești Locale constituite vor ajuta cetățenii să găsească soluții potențiale și să identifice factorii de decizie responsabili de rezolvarea problemelor existente. În a treia etapă, grupurile de cetățeni se vor implica în rezolvarea problemelor identificate.

În urma activităților realizate, Juriile Cetățenești Locale, cu suportul organizatorilor comunitari, vor învăța cum să se implice în procesul decizional local, cum și când pot influenta deciziile; vor identifica probleme comunitare majore, iar prin intermediul acțiunilor de advocacy vor contribui la soluționarea lor.

Util pentru cetățeni va fi și schimbul de experiență reciproc, cunoașterea experienței cetățenilor din România pe acest domeniu, a mecanismelor de interacțiune cu mass-media, dar și recomandările experților de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re) din București și a celor de la Asociația Cetățenilor cu Inițiativă, din or. Cantemir. 

„Prin intermediul proiectului ne propunem să sporim auto-organizarea cetățenilor pentru o mai bună participare în procesul decizional local, să micșorăm neîncrederea și apatia populației, dar și să responsabilizăm autoritățile publice și factorii decizionali. Ne dorim să îmbunătățim guvernanța locală. După 20 ani de lucru cu comunitățile din Moldova, am înțeles că participarea comunitară este una dintre cele mai importante resurse locale, dar valorificată la cote minime. Fiind membri în rețeaua de organizații „European Community Organizing Network”, dispunem de o experiență bogată, pe care vrem să o valorificăm împreună cu partenerii noștri în comunitățile din sudul țării”, a menționat Silvia Strelciuc, director executiv, Centrul CONTACT-Cahul.

Proiectul se lansează prin desfășurarea trainingului (ToT) în organizare comunitară, care va avea loc în perioada 29 iunie - 1 iulie 2017, la Cahul. Instruirea va fi facilitată de experți internaționali și naționali.

Proiectul „Juriul Cetățenesc Local (JCL) – pentru o guvernare mai responsabilă” este implementat de Centrul CONTACT-Cahul, cu susținerea financiară a Departamentului Buna Guvernare din cadrul Fundației Soros-Moldova.

Pentru detalii, nu ezitați să ne contactați:

Elena Ghidu, director de proiect, email: contact_cahul@yahoo.com, tel: 299 84842,84843