20 de manageri autohtoni însușesc practici internaționale în afaceri



Cu susținerea Uniunii Europene, circa 20 de manageri de la diferite companii autohtone vor beneficia de consiliere din partea experților internaționali și vor avea posibilitatea să efectueze un stagiu practic în Viena, Austria, pentru a-și găsi noi parteneri de afaceri. La Camera de Comerț și Industrie (CCI) a demarat Programul de sporire a calificării managerilor Moldova – Austria. Instruirea se va desfășura în perioada mai – iunie și este organizată de CCI a Republicii Moldova împreună cu Camera Economică a Austriei, în cadrul Programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Prezent la deschiderea evenimentului, președintele CCI Sergiu Harea a subliniat necesitatea sporirii competitivității mărfurilor autohtone în vederea pătrunderii pe noi piețe de desfacere. ”Ținând cont de oferta diversă pe piața națională și internațională, consumatorul întotdeauna va aprecia produsele și serviciile de calitate. Participarea la Program vă va ajuta să preluați noi practici în afaceri și să vă consolidați abilitățile manageriale, inclusiv să găsiți noi parteneri de business peste hotare”, a spus sursa citată.

Trainerul Viktor Dedic, expert al Institutului pentru Dezvoltare Economică WIFI din Austria, a menționat că CCI a Republicii Moldova și Camera Economică a Austriei desfășoară acest program deja de peste 20 de ani, perioadă în care a observat cum a evoluat situația de la noi din țară. ”Un stat este puternic prin economia sa, de aceea mă bucură faptul că sunteți energici și doriți să schimbați lucrurile. Există ramuri ale economiei Republicii Moldova care au progresat, dar consider că este loc pentru mai bine atât în domeniul industrial, cât și în cel de prestări servicii”, consideră expertul.

În cadrul Programului vor fi abordate teme precum managementul personalului, planificare strategică, managementul riscului și cel al conflictului, comunicarea în afaceri.

Referindu-se la așteptările pe care le are de la instruire, Nicolae Cotelea, manager de dezvoltare a afacerii, compania ”Panilino”, a spus că este interesat de sporirea exporturilor: ”Recent întreprinderea noastră și-a extins capacitățile de producere. La momentul actual colaborăm cu parteneri din România, Lituania, Italia și Cehia, însă dorim să pătrundem și pe piața austriacă, în marile lanțuri comerciale. Sper ca acest Program să pună bazele unei cooperări reușite”.

Instruiri similare au loc și la Tiraspol. După finalizarea cursurilor intensive și susținerea testării, în perioada 2-6 octombrie 2017 participanții de pe ambele maluri ale râului Nistru vor avea posibilitatea să efectueze un stagiu în Viena, unde vor lua parte la un Forum de afaceri și vor vizita întreprinderi de profil, iar Camera Economică a Austriei le va oferi asistență în vederea identificării potențialilor parteneri de business.

Programul ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și a comunităților locale.