Lansare CJI: O presă liberă, un cetățean informat!



Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează un documentar despre campaniile media, desfășurate în ultimii ani de CJI și alte organizații neguvernamentale, pentru îmbunătățirea  condițiilor de activitate ale  jurnaliștilor și instituțiilor media din Republica Moldova: ”Vrem acces în parlament”, ”Pentru ordine și transparență în presă”, ”O lege mai bună pentru jurnaliști, un cetățean mai informat!” etc.

Campania ”Pentru ordine și transparență în presă” a avut scopul de a îmbunătăți cadrul legal privind transparența proprietății mass-media. Astfel, la 5 martie 2015, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova, elaborat de CJI,  care a inclus prevederile ce țin de transparența proprietății mass-media, a fost aprobat de către deputați. CJI  a promovat activ necesitatea legii privind transparența proprietății mass-media.

În cadrul „Campaniei media împotriva informațiilor false și tendențioase STOP FALS!”, CJI împreună cu alte două organizații de media (API și ATVJI) desfășoară mai multe activități menite să combată știrile și materialele din presă cu conținut manipulator și fals. Scopul campaniei este combaterea fenomenului propagandei și al manipulării în presă, precum și să dezvolte spiritul critic al consumatorilor de media din Republica Moldova.

Campania ”O lege mai bună pentru jurnaliști, un cetățean mai informat!”  își  propune să amelioreze cadrul legal privind accesul la informație. Precizăm, că CJI a remis spre examinare Parlamentului, Președinției și Guvernului un set de propuneri de modificare a Legii nr. 982-XIV din 11 mai 2000 privind accesul la informație (articolele 15 și 16) și a Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008 (art. 71). Modificările la Codul contravențional au intrat în vigoare în martie 2016, iar cele care vizează Legea privind accesul la informație au fost votate doar în primă lectură, în iulie 2016, și așteaptă să fie votate în lectura a doua.

Campania ”Vrem acces în parlament”, lansată de CJI și susținută de mai multe organizații de media și instituții de presă, a avut scopul de a soluționa problema accesului liber al presei la ședințele în plen. La fel, pe parcursul celor doi ani, cât a durat campania, CJI  a organizat proteste în fața sediului Parlamentului, în zilele când aveau loc ședințele în plen ale deputaților, de fiecare dată instalând gardul  ”Țarcul presei”, un simbol al limitării accesului la informație. Din 14 aprilie 2016, cameramanii și reporterii au acces liber la ședințele în plen ale Parlamentului.

Documentarul a fost realizat în cadrul  proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, cu suportul programului „Parteneriate pentru o Societatea Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).