Cea de-a IV-a ediție a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră la Chișinău



În perioada 8-14 mai curent, la Chișinău, s-a desfășurat Cea de-a IV- a ediție a Săptămânii Globale pentru Siguranța Rutieră, împreună cu acțiunea Save lives - #SlowDown (Salvați vieți - #ReducețiViteza), organizată în cadrul acesteia.

Campania dată a cuprins o serie de evenimente. O primă etapă a fost realizarea unei unei sesiuni foto pe tema reducerii vitezei excesive, cu participarea mai multor persoane publice din domeniul culturii și sportului  rezultatele căreia vor putea fi văzute în curând în toată țara. Astfel, pe ecranele LED din Chișinău precum și pe traseele naționale cu o frecvență ridicată de producere a accidentelor rutiere vor fi plasate panouri publicitare #slowdown, pentru a le aminti șoferilor de ce este important să respecte limitele de viteză și să conducă cu prudență. http://saferoads.md/index.php?view=news&t=vedetele-autohtone-va-indeamna-sa-reduceti-viteza

De asemenea, pe 10 mai, în incinta Parlamentului Republicii Moldova, a fost organizată o expoziţie de desene ale copiilor cu tematica ”#ReducețiViteza – Fiecare viață contează!”, la care au fost prezenți Președintele Parlamentului, Andrian Candu, o serie de deputați, diplomați și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. http://saferoads.md/index.php?view=news&t=la-chisinau-a-fost-dat-startul-celei-de-a-IV-a-editii-a-saptaminii-globale-pentru-siguranta-rutiera

La data de 11 mai, la sediul Inspectoratului General de Poliție a fost organizată o masă rotundă dedicată reducerii vitezei și diminuării numărului de accidente în trafic, cu genericul „Save lives – SlowDown” (Salvați Vieți - #ReducețiViteza), cu participarea reprezentanților IGP, INP, Automobil Club din Moldova, EASST, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul”, formația Brio Sonores, „Motocicliștii Moldovei” și alți reprezentanți ai societății civile.

În cadrul ședinței, participanții au discutat despre cauzele și riscurile accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă, dar și despre problemele siguranței rutiere, situația actuală și perspectivele colaborării pe viitor Băieții de la Brio Sonores, invitații speciali la această masă rotundă, s-au manifestat foarte activ în cadrul discuțiilor, propunând diferite soluții pentru reducerea vitezei în  trafic și creșterea nivelului de siguranță, fiind și ei șoferi la rîndul lor.

Pe 12 mai, Săptămâna Globală pentru Siguranță Rutieră a continuat la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din capitală, unde Automobil Club din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare și Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul” au organizat un flash-mob cu participarea elevilor acestei instituții.

Copiii au îmbrăcat veste reflectorizante, și au ieșit pe marginea carosabilului din vecinătatea liceului cu indicatoare rutiere 30km/h și 50km/h, și postere, pentru a transmite mesajul #ReducețiViteza!,  reamintind astfel șoferilor despre importanța șofatului prudent și reducerii limitei de viteză.

Campania #SlowDown a fost desfășurată și în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Europei. Astfel, Automobil Club din Moldova, în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare au realizat un colțișor al siguranței rutiere, cuprinzând un teren de joacă mobil pentru învățarea regulilor de circulație, în cadrul Orășelului European din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, unde au relatat vizitatorilor despre riscurile vitezei excesive, îndemnându-i să semneze angajamentul #slowdown, au împărțit broșuri informative, stickere și reflectorizante.

La campanie s-a alăturat și Regia Transport Electric Chișinău și compania Gas Natural Fenosa, membri ai Grupului de Lucru privind Siguranța Rutieră, ai căror reprezentanți și-au luat angajamentul de a respecta limitele de viteză și de a fi șoferi exemplari.

Săptămâna Globală pentru Siguranța Rutieră a ONU în Republica Moldova s-a desfășurat în perioada 8-14 mai, la Chișinău, fiind organizată de către Automobil Club din Moldova, Inspectoratul Național de Patrulare, în colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, cu suportul Alianței Estice pentru Transport Sigur și Durabil (EASST), Federația Internațională de Automobilism (FIA), Organizația Mondială a Sănătății (WHO), ONU Moldova și Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul”.

Galerie poze: goo.gl/XEUYIv