Ocupația "Coordonator de voluntari" este oficială



Asociația Obștească ”Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV) şi Platforma pentru Cetăţenie Activă (CAP) vă anunţă că, începând cu această lună, persoanele care sunt responsabile de resursele umane și de personal în ONG-uri vor putea avea indicată în Carnetul de Muncă, conform Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova, funcţia de Coordonator de voluntari.

La 5 mai 2017 a fost publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova Nr. 144-148 (6067-6071), Ordinul 845 cu privire la aprobarea Modificării nr. 1/2017 la Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-14) prin care s-a instituit ocupația de Coordonator de voluntari la grupa de bază 2423 „Specialiști în domeniul resurselor umane și de personal”.

ONG-urile, precum și alte organizații ale societății civile, vor putea folosi această denumire. Autoritățile / instituțiile publice pot folosi funcțiile stabilite deja pentru managementul personalului, existând posibilitatea de asumare de responsabilități în plus pentru a coordona și resursele umane reprezentate de voluntari.

Prin instituirea ocupației de Coordonator de Voluntari s-a deschis calea ca în viitorul apropiat Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei să poată să pregătească cadre didactice specializate în managementul voluntarilor care să asigure formarea Coordonatorilor de Voluntari. Coordonatorii de Voluntari vor putea fi formați și certificați la diverse nivele ale sistemului de învățământ, precum și inclusiv prin intermediul educației continuă a adulților, de exemplu, Academia de Administrare Publică va putea asigura pregătirea în sectorul de voluntariat a conducătorilor / specialiştilor de înaltă calificare pentru aparatul de stat şi organele administrației publice locale de nivelul I și II, iar Institutului de Formare Continuă va putea pregăti Coordonatorii de Voluntari pentru alte instituții publice și organizații ale societății civile.

Vă informăm că s-a elaborat deja din 2015 un Planul de învățământ pentru Cursul de perfecționare / specializare Formarea Coordonatorilor de Voluntari de către TDV, Secretariatul Coaliției Voluntariat în parteneriat cu Institutului de Formare Continuă cu durata de 90 de ore prin care se pot acorda 3 credite educaționale prin Certificatul de absolvire a cursurilor (seria CRP).

Vedeți AICI o copie a ordinului din Monitorul Oficial privind instituirea ocupației de Coordonator de voluntari.

Mai multe informații găsiți pe https://tdvmoldova.wordpress.com/2017/05/09/instituirea-ocupatiei-de-coordonator-de-voluntari-in-republica-moldova/

Pentru mai multe detalii ne puteţi contacta direct,

Asociația Obștească ”Tinerii pentru dreptul la viaţă” (TDV)
Secretariatul Coaliției pentru promovarea legii și activităților de voluntariat
Tel.: 
022 567 551; fax: 022 567 489
GSM: 
079 450 027, 079 191 587
E-mail: 
tdv_secretariat@yahoo.com