Activitățile CJI pentru luna mai



Centrul pentru Jurnalism Independent începe luna mai cu  Zilele Libertății Presei. Organizațiile de media se vor întruni pe 3 mai la o conferință de presă unde vor discuta despre problemele cu care se confruntă mass-media din Republica Moldova şi vor face public Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova.  După conferință, CJI va picheta clădirea Parlamentului, într-o acțiune în care își propune să sensibilizeze deputații față de problemele mass-media și să solicite acces liber la informație, condiții demne de lucru pentru jurnaliști, încetarea amenințărilor și presiunilor îndreptate în ultimul timp împotriva jurnaliștilor.

Tot în contextul Zilelor Libertății Presei, pe 4 mai, vom organiza un eveniment de lansare a studiului de necesități mass-media. Studiul oferă o analiză detaliată a peisajului mass-media din Republica Moldova și a dificultăților majore cu care se confruntă acest domeniu, descrie necesitățile curente ale instituțiilor mass-media în ceea ce privește instruirea angajaților, asistența financiară, asistența tehnică etc.

Lansarea va fi urmată  de un forum de discuții  în cadrul căruia participanții  vor dezbate subiecte stringente, probleme de actualitate ale presei, pornind de la datele prezentate în studiu. 

Departamentul Media Azi și Cercetare va monitoriza principalele evenimente și vă va ține la curent cu inițiativele legislative din domeniul media examinate în Parlament. Invitatul rubricii MediaRing, președintele Parlamentului, Andrian Candu, va răspunde la întrebările adresate de jurnaliști, în cadrul unui interviu programat pentru joi, 4 mai. Ca de obicei, vom continua să publicăm comentariile de miercuri, pe subiecte de actualitate, interviuri și alte materiale pe care le veți găsi pe portalul Media Azi.
 
Departamentul Instruire și Comunicare va continua Campania ”Presa echilibrează genul!”, fiind în plină desfășurare concursul de materiale jurnalistice și difuzarea emisiunilor „Împărțit la doi”, care pot fi urmărite pe moldova-azi.md.
 
În  proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” va fi lansat al doilea pachet de materiale multimedia Moldova Plus Șomajul. Pentru tineri urmează să fie organizat, pe 11 mai, un European Cafe, la Cahul, unde va fi promovată gândirea critică și consumul calitativ de media.  De asemenea,  vor fi anunțate rezultatele concursului de inovații media, iar până la data de  5 mai, ora 18.00 sunt așteptate dosarele pentru concursul de selectare a autorilor pentru producerea pachetelor multimedia ”Vecinii”.
 
Departamentul Politici și Legislație Media va lansa studiul de evaluare a cadrului legal ce reglementează domeniul datelor cu caracter personal din perspectiva asigurării libertății de exprimare și a accesului la informație. La fel, va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. O altă  ediție (nr. 83) a Buletinului legislativ pentru lunile martie-aprilie 2017 va fi publicată în această lună.
 
Portalul Mediacritica va continua să realizeze studii de caz și analize care vor explica tehnicile de manipulare la care recurg jurnaliștii atunci când scriu pe teme sociopolitice și economice. Va publica infografice despre manipulare și propagandă, iar în cadrul rubricii ABC-ul presei vom lansa un video despre presa feminină.
 
La Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism cursurile oficiale s-au terminat. După cele opt luni de studii, timp în care studenții au învățat să scrie știri, reportaje, interviuri, investigații etc., tinerii jurnaliști se vor întâlni cu managerii mai multor instituții media din ţară şi vor discuta cu aceștia despre ofertele de angajare, salarii şi oportunităţi. Totodată, discipolii ȘSAJ vor vizita și câteva redacții din Chișinău. Aceste întâlniri au loc în cadrul Zilelor Carierei, care se organizează anual la ȘSAJ. Începând cu 5 mai, studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism vor începe să lucreze individual la realizarea proiectelor finale. Este o lucrare în care studentul va trebui să dea dovadă de respectarea şi aplicarea în practică a principiilor mass-media învăţate pe parcursul celor opt luni de cursuri. În lucrările lor discipolii ȘSAJ vor trebui să țină cont de obiectivitate, originalitate, corectitudine, acurateţe, inspiraţie, echidistanţă şi imparţialitate. Lucrarea finală este un produs realizat de către studenţi în mod independent, de sine stătător şi sub îndrumarea unui tutore ales dintre instructorii școlii. Proiectul poate fi un reportaj radio, video, un articol pentru ziar sau online. Prezentarea publică a lucrărilor finale va avea loc pe 30 şi 31 mai 2017.
 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, vizitați pagina www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiși și pe Facebook – Centrul pentru  Jurnalism  Independent.