Ziua Mondiala a Sanatatii



Campanie națională „Vîrsta Cere Acțiuni”

cu ocazia

„Zilei Mondiale a Sănătății”

 

La nivel mondial peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie, echivalentul a 4,4% din populația lumii.

În Regiunea Europeană, anual aproximativ 7% din populație suferă de depresie severă. În Republica Moldova nu se duce o evidență a cazurilor de depresie separat. Statistica medicală se referă la evidența tulburări mentale și de comportament, care în anul 2015 a constituit 31,5 cazuri noi (incidența) la 10 mii locuitori. 

HelpAge Internațional lucrează cu şi pentru persoanele în etate din întreaga lume în peste 65 de ţări. Din anul 2007, HelpAge a iniţiat campania globală „Vârsta Cere Acţiuni”, desfășurată cu participarea persoanelor în etate din cel puțin 40 de țări, pentru a pune în discuţie problemele cu care se confruntă persoanele în etate, oferind posibilitate acestora să interacţioneze cu autorităţile şi să-şi expună punctul de vedere asupra modului în care pot obţine un trai decent şi sănătos.

Vârstnicii reprezintă cheia succesului campaniei, deoarece ei sunt cei mai potriviți pentru a deveni activiști care adresează necesitățile legate îmbătrânire şi care cunosc din interior situația persoanelor în vârstă.

Ca parte a mișcării internaționale din cadrul Campaniei „Vîrsta Cere Acțiuni”, HelpAge International Moldova își propune celebrarea „ Zilei Mondiale a Sănătății” prin intermediul organizării concomitente a mai multor acțiuni, ce au ca scop promovarea îmbătrinirii sănătoase și active, prin implicarea și îmbunătățirea sănătății mintale a persoanelor în etate. Activitățile planificate vor fi desfășurate în perioada 4 aprilie – 27 aprilie 2017 şi sunt

-          Realizarea studiului „Singurătatea şi izolarea socială a persoanelor în etate din Republica Moldova”, cu scopul de a evalua nivelul de singurătate şi izolare socială al persoanelor în etate, iar rezultatele vor fi utilizate în elaborarea şi argumentarea politicilor de integrare a conceptului de Îmbatrinire Activă.

-          Motivarea şi menținerea sănătății mintale în rândul persoanelor în etate în 6 comunităţi rurale din Republica Moldova, prin intermediul desfășurării unor seminare informative privind metodele de menținere şi prevenire a problemelor de sănătate mintală la vîrsta a treia.

-          Testarea Medicală Expresă organizată în parteneriat cu Minsiterul Sănătății al Republicii Moldova, în 6 localități cu participarea a 5 medici specialiști, desfășurată în perioada 19 – 27 aprilie 2017.

Într-o societate în care vârstnicii au o pondere tot mai mare în totalul populaţiei, participarea activă şi recunoaşterea contribuţiei lor valoroase este indispensabilă pentru dezvoltarea societății. O sănătate mintală bună şi un nivel de autoapreciere înalt ar permite vârstnicilor să fie activi pe tot parcursul vieţii.

Este necumpătat să ignorăm persoanele în etate în secolul îmbătrânirii.

Persoane de contact: Nina Guţu, 069989827, nina.gutu@helpage.org