Prima ediție a școlii de liderism civic la Bălți pentru tinerii din mediul rural din regiunea de dezvoltare nord



AO Centrul de Informare și Susținere a Tinerilor Economiști ”CERTITUDINE” din mun. Bălți  in colaborare cu Centrul National Anticoruptie au organizat Școala de Liderism Civic pe 24, 25, 26 martie 2017. Acest eveniment a fost posibil gratie sustinerii financiare oferite de “National Endowment for Democracy”. Evenimentul a avut loc in municipiul Balti in incinta hotelului Balti.

Scoala de liderism civic a adunat cei mai activi 40 de tineri din localitatile rurale din nordul Republicii Moldova insotiti fiind si de cateva cadre didactice care s-au implicat activ in toate activitatile organizate de AO “Certitudine”

Evenimentul a inceput cu un cuvant de salut din partea directorului  AO Certitudine – Eugeniu Graur.,care a salutat prezenta tinerilor la Școala de Liderism Civic și a prezentat obiectivele evenimentului.

Centrul National Anticoruptie a contribuit semnificativ la  Scoala de liderism civic prin activitatea de instruire prestată de ofițerii Direcției generale prevenire a corupției in persoana șefei secției instruiri Tatiana Mostovei cu tema Ce este integritatea? Si ofițerul CNA Cebanciuc Stanislav cu tema "Corupţia - de la premise spre consecinţe".

Tinerii s-au integrat activ in procesul de instruire cu întrebări si comentarii la tema corupției si rolul tinerilor in prevenirea si combaterea corupției in Republica Moldova.

Școala de activism civic a continuat cu activitățile de instruire oferite de jurista si activista anticorupție Diana Grosu care le-a vorbit despre participarea tinerilor si formele de participare a tinerilor, modalitățile practice de prevenire a corupției, cum poți sa fii auzit in societate, modalitati de sesizare cu privire la cazurile de corupție, cum poți organiza o campanie anticorupție, activități de watchdog, etc.

Elvira Ciobanu a explicat tinerilor ce este identitatea cetățeneasca si apartenenta la comunitate, cum se pot implica tinerii in procesul de luare a deciziilor.

In cadrul scolii de activism civic tinerii au avut posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere cu privire  la problemele din comunitatea lor, sa interacționeze cu factorii de decizie de la CNA.

In cadrul scolii de liderism civic un rol important l-au avut voluntarii cu experiența, tinerii activiștii cu succese remarcabile care au impartasit din experiența sa celor mai tineri aflați in sala. Madalina Pripa - Preşedinta Consiliului Raional al tinerilor din Drochia,  absolventa şcolii de cinematografie "Omul de lângă tine", redactor la revista Copiii Europei, participantă a şcolii de mentorat a femeilor în domeniul politic "Inspir-o!" a venit cu un cuvânt de încurajare in fata tinerilor. A relatat despre succesele realizate de ea si a vorbit cu mult entuziasm despre rolul tinerilor in societate.

A urmat Domnița Grițco – studentă și coordonator evaluare și monitorizare politici de tineret în cadrul Consiliului Național al Tinerilor din Moldova care a interacționat cu tinerii impartasind din experiențele reușite realizate de ea, inclusiv în domeniul mobilizării tinerilor și a resurselor.

Dumitru Machidon si Ana Cuculescu,studenți, voluntari AO "Certitudine" au dat sfaturi si au încurajat tinerii la acțiuni concrete si au răspuns la întrebări din partea participanților cu detalii si sfaturi relevante.

La finalul evenimentului tinerii au realizat filmări pentru un spot video ce va încuraja si alți tineri la acțiuni si atitudine de netolerare a corupției, promoavrea activismului civic si voluntariatului proactiv.

Pentru un raport în imagini, accesați:

https://www.facebook.com/pg/certitudine/photos/?tab=album&album_id=1416180161765399

https://www.facebook.com/pg/certitudine/photos/?tab=album&album_id=1416814098368672

https://www.facebook.com/pg/certitudine/photos/?tab=album&album_id=1416888065027942