Satul Ruseșii Noi din raionul Ialoveni are un Muzeu de toată frumusețea



Clădirea Muzeului local din Ruseștii Noi a fost dată în exploatare. Aici au fost executate lucrări de reconstrucție a unei clădiri vechi, care inițial a fost prima școală primară din sat, unde reprezentanții autorităților locale intenționează să amenajeze un Muzeu al satului pentru promovarea culturii locale.

Renovarea clădirii a fost posibilă datorită investițiilor din Fondul național de dezvoltare regională în cadrul proiectului regional „Traseul turistic în 9 localități, crearea oportunităților de investire în turism". Proiectul a fost inițiat în anul 2015 și pînă la acest moment aici au fost efectuate lucrări de reparație capitală a clădirii, care a inclus: consolidarea planșeului, schimbarea învelitorii acoperișului, schimbarea tâmplărirei, lucrări ce prevăd amenajarea teritoriului, prin executarea gardului , trotuarelor și înverzirea terenului aferent acestei clădiri. Lucrările au costat aproximativ 1 milion de lei.

Astăzi, membrii comisiei de recepție finală s-au întrunit la Ruseștii Noi pentru a constata finalizarea lucrărilor prevăzute în cadrul acestui obiectiv. La ședință au participat reprezentanți ai Agenției de dezvoltare regională Centru, CR Ialoveni, primăriei Ruseștii Noi, serviciilor deconcentrate din raion, responsabilul tehnic, precum și reprezentanții firmei care a executat lucrările.

Maria Luchian, specialistul ADR Centru, responsabil de realizarea proiectului, a menționat că „Muzeul din satul Ruseștii Noi este o realizare frumoasă a agenției în comun cu Autoritățile publice locale. Proiectele cu profil turistic sunt o investiție pe termen lung care sperăm să aducă cît mai mulți vizitatori în satul Ruseștii Noi pentru promovarea culturii și a tradițiilor specifice acestei regiuni."

Pavel Codreanu, primarul localității a dat asigurări că în scurt timp primăria intenționează să anunțe un concurs de selectare a exponatelor pentru muzeu la care vor fi îndemnați să participe toți locuitorii satului Ruseștii Noi și Ruseștii Vechi. Autoritățile intenționează să organizeze deschiderea oficială a muzeului la începutul acestei veri.