Academia Părinţilor Inovatori - primă şcoală pentru părinţi s-a deschis la Orhei



Începând cu luna octombrie 2016, Asociaţia Obştească „Femeia Modernă” în parteneriat cu B.P.R. „Alexandru Donici”, Orhei implementează proiectul „Academia Părinţilor Inovatori”, cu scopul optimizării şi dezvoltării relaţiei părinte-copil prin valorificarea serviciilor moderne oferite de bibliotecă. În cadrul proiectului, 30 de părinţi, 30 de elevi şi 30 de cadre didactice din oraşul Orhei participă la un curs integru de formare din 12 sesiuni axate pe dezvoltarea competenţelor de comunicare, de negociere, de mediere a conflictelor, managementul timpului, operare cu IT, mod sănătos de viaţă, etc. prin valorificarea fondului de carte, dar şi serviciilor moderne oferite de biblioteca.

„Ideea acestui proiect pleacă de la faptul că la nivelul fiecărei instituţii de învăţămînt apar în mod constant solicitări ale părinţilor pentru a fi sprijiniţi în a face faţă dificultăţilor pe care le întâmpină în relaţia cu proprii copii sau pentru a solicita intervenţia specialiştilor în rezolvarea unor « probleme » pe care le au copiii. Aceste solicitări şi demersuri sunt o dovadă a faptului că părinţii nu dispun de cunoştinţe şi abilităţi suficiente pentru a face faţă obstacolelor pe care le întîmpină în relaţia cu proprii copii, iar şcoala nu dispunde de resurse suficiente pentru a răspunde acestei nevoi. De aceea, Academia Părinţilor Inovatori  vine să suplimenteze modalităţile de optimizare şi dezvoltare multilaterală a competenţelor parentale, prin oferirea unui mediu nou, plăcut, de comunicare, învăţare, dialog, ghidat de specialişti. Pînă în prezent, participanţii în cadrul proiectului au participat la sesiuni de formare şi consiliere moderate de Carolina Călăraş, doctor în pedagogie, U.P.S.C., Anastasia Ştefaniţă, expert, I.D.S.I., Diana Ungureanu, psihopedagog S.A.P., Orhei” a menţionat Nina Ungureanu, director AO „Femeia Modernă”, coordonator de proiect.

Mămicile-participante în cadrul proiectului vin din domenii de activitate diferite: de la medici-chirurgi, manageri şcolari, antreprenori, la arhitecţi, pedagogi, administratori de hotel, mămici casnice. Pe toate le uneşte un scop comun: educaţia copiilor.

„Sunt mămică a doi adolescenţi minunaţi, deosebiţi. Vârsta lor este una destul de înflăcărată şi tulburătoare atât pentru ei, cât şi pentru mine. Este vârsta în care se caută dragoste şi apreciere, iar eu ca părinte sunt primul care trebuie să ştiu cînd şi cum să ofer, cînd şi cum să intervin. Academia Părinţilor Inovatori a confirmat că modelul de educaţie dat copiilor mei este unul corect, iar cursurile de formare a lărgit cadrul şi mijloacele de intervenţie în situaţii dificile” a  menţionat Ludmila Cogălniceanu, antreprenoare, participantă în cadrul proiectului.

„Academia Părinţilor Inovatori este o adevărată şcoală pentru tinerii părinţi, care-şi doresc să interacţioneze, să împărtăşească experienţe, să înveţe şi să aplice. Mă bucur că comunitatea a devenit mai sensibilă la nevoile familiei, sprijinind-o pentru a deveni mai unită, mai puternică, mai durabilă” a precizat Ana Ceban, manager, I.P. „Gimnaziul „Doina şi Ion Aldea -Teodorovici”.

„În ziua de azi relaţiile dintre părinţi şi copii sunt din ce în ce mai distante, în familia noastră este viceversa. Am o relaţie deosebită cu copilul meu. Mizez pe o dezvoltare armonioasă, susţinere reciprocă, necondiţionată. Sunt mereu în căutarea noului, pentru a-mi surprinde, a înţelege şi ajuta copilul. În cadrul proiectului „Academia Părinţilor Inovatori” avem oportunitatea de a ne dezvolta competenţele parentale prin antrenarea la diferite tipuri de activităţi: jocuri de rol, studii de caz, aplicaţii practice la calculator, concurs de eseuri, şedinţă foto, dezbateri, mese rotunde, etc” a menţionat Mariana Cazacu, nutriţionist.

Noutatea proiectului constă în parteneriatul cu Biblioteca Publica Raională „Alexandru Donici” din oraşul Orhei, redefinind biblioteca ca centru de cultură, agrement, mai nou- „prestator de servicii moderne”.

„Academia Părinţilor Inovatori este un nou serviciu modern iniţiat în cadrul bibliotecii, menit să lărgească cîmpul de servicii oferit utilizatorilor, care pe lângă carte, găsesc aici şi comunicare, consiliere, formare continuă” a ţinut să precizeze Tatiana Lanovenco, director-adjunct al B.P.R. „Alexandru Donici”, Orhei.

Academia Părinţilor Inovatori este prima „şcoală” destinată în exclusivitate părinţilor dornici de a-şi îmbunătăţi competenţele prin accesarea unui spectru larg de servicii oferite de biblioteca modernă din comunitate. Proiectul este finanţat de IREX Moldova în cadrul Programului Novateca.

Articol adaugat de: Nina Ungureanu
Alte articole de la acest autor: