Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova selectează filme autohtone pentru Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului



Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova anunță preselecția filmelor autohtone pentru Festivalul Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Evenimentul va avea loc în perioada 2-8 decembrie 2016 și va găzdui filme naționale și internaționale la tematica drepturilor omului.  

 

La concurs sunt acceptate filme artistice, scurtmetraje, documentare, anchete reportericeşti sau filme de animaţie care ar corespunde următoarelor tematici din domeniul drepturilor omului:

 

  1. Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi; drepturile persoanelor cu dizabilități mintale;
  2. Violenţa domestică;
  3. Dreptul de a nu fi supus torturii sau altor tratamente crude sau inumane;
  4. Nediscriminare;
  5. Drepturile persoanelor cu statut HIV pozitiv;
  6. Malpraxis;
  7. Alte teme ce ţin de domeniul drepturilor omului, la alegere.

Condițiile concursului

Producătorul, regizorul, jurnalistul sau distribuitorul care doreşte să îşi înscrie filmul sau filmele în concurs trebuie să completeze formularul online și să încarce cel puțin două imagini din film (cu rezoluția de minim 300 DPI), precum și fișierul (în format .mov sau .mp4) ce urmează a fi supus preselecţiei. Pentru proiectare în cadrul Festivalului Fimului Dedicat Drepturilor Omului sunt acceptate filme în format DVD sau fişier digital cu următoarele caracteristici pentru imagine: mov / mp4, encoder h264, max. 20000 kbps constant bit rate, rezoluţia ideala 1080p (1920x1080) şi sunet: AAC 48kHz / 16bit

Dosarul de participare în concurs va conține:

  • Synopsis-ul filmului ( maxim 1 pagina)
  • Foaia de montaj a filmului ( dacă limba de difuzare a filmului este alta decît română)
  • Filmul pe suport DVD sau pe oricare alt suport digital.
  • Două imagini din film (cu rezoluția de minim 300 DPI)
  •  CV autorului filmului
  •  optional: trailerul filmului

Juriul concursului

Filmele cîștigătoare vor fi selectate de un juriu din componența căruia fac parte cineaști cu renume din țară și de peste hotare, specialiști recunoscuți din domeniul Drepturilor Omului și reprezentanți ai societății civile.

Premierea va avea loc pe 8 decembrie 2016 în cadrul Galei Festivalului de film dedicat Drepturilor Omului.

Aici puteți descărca Regulamentul concursului și Formularul de înscriere.  

Dispoziții finale

Filmele selectate vor fi proiectate cel puțin o data în  cadrul Festivalului Filmului Dedicat Drepturilor Omului. Organizatorii festivalului se obligă să ceară autorizaţia scrisă a producătorului sau a regizorului în cazul în care este nevoie de proiecţii suplimentare în afara acestuia.

Filmele pot fi proiectate fără acordul autorilor în următoarele cazuri: în cadrul festivalurilor la care Filmului Dedicat Drepturilor Omului  este invitat în program şi în cadrul unor programe educaţionale pentru care nu se percepe taxă de intrare.

Acest concurs este organizat în cadrul proiectului “Festivalul de Film dedicat Drepturilor Omului, ediţia a 5-a, 2016”, activitate finanţată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos,  Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din Moldova, Freedom House, Agenţia Suedeză pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare (SIDA).

Pentru informaţii suplimentare: tel.: 068663964, persoană de contact – Ana Barduc.