Turul Corupției – De la Zelionîi la Plahotniuc sau The Winner Takes It All?



gotiu

Turul Corupției – De la Zelionîi la Plahotniuc sau The Winner Takes It All? 

Tur ghidat de Mihai Goțiu

17 septembrie 2016, ora 10:00

Doritorii de a participa la Turul Corupției sunt invitați să confirme participarea pînă vineri, 16 septembrie, ora 10.00 pe formularul de pe următoarea adresă:

https://docs.google.com/forms/u/0/d/1vI2fMjPUeroCKbyB46Rtvt7L1L4ah7X-kqs-M3Blc6Y/edit

”Câștigătorul ia totul! Evident, el și Doamna Thatcher aveau mai multe lucruri în comun decât faptul că, amândoi, nu arătau prea bine în treninguri”. Așa îl prezintă britanicul Tony Hawks pe Valeri Rotari ”Zelionîi”, în Tenis cu molodovenii. Pentru cei (foarte) tineri, Zelionîi e unul dintre celebrii hoți în lege ai Chișinăului. Asasinarea lui Zelionîi și scăderea influenței hoților în lege nu a schimbat, însă, și regula la Chișinău: The Winner Takes It All. Voronin (tatăl și fiul) au continuat-o, iar Plahotniuc pare să o desăvârșească.

Urmele lăsate de cei care în ultimele decenii au dobândit averi fabuloase sunt numeroase în Chișinău. Unele sunt vizibile și sfidează bunul simț prin monumentalismul lor, altele sunt păstrate de mentalul colectiv. Sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 10.00 AM, inaugurăm un Tur al Corupției, ca un prim pas pentru realizarea unei Hărți a Corupției. Astfel, măcar în parte vom recupera ceea ce ne-a furat corupția, transformând-o într-un ”bun comun” pe care îl valorificăm turistic, atât pentru locuitorii Chișinăului, cât și pentru vizitatori.

Și pentru că ne interesează corupția nu doar cum e în realitate, ci și cum este percepută în societate, vă așteptăm la acest prim Tur al Corupției, cu propriile voastre povești despre oameni și locuri care au legătură cu corupția din Chișinău și Moldova. Gândiți-vă că împreună realizăm un uriaș insectar – avem și noi exemplarele noastre, dar le așteptăm și pe ale voastre!

Ghidul primei ediții a Turului Corupției este Mihai Goțiu, jurnalist, scriitor și activist român, coordonatorul platformei anti-corupție și de implicare civică România Curată, organizator și promotor al mai multor tuturi similare la Roșia Montană, Cluj, București, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța.