DARE2Change – poveşti de viaţă ce schimbă atitudini şi redau încrederea în sine



Programul de mentorat DARE2Change a fost lansat oficial în acest weekend. Evenimentul a avut loc într-o atmosferă prietenoasă şi caldă la Generator Hub, unul din puţinele spaţii din Chișinău construit astfel încât permite accesul persoanelor cu dizabilităţi.

La evenimentul de lansare au participat 25 de fete selectate în program, care au venit însoţite de rude şi prieteni, dar şi cele 21 de mentore – toate nerăbdătoare să-şi cunoască menteea. Împreună vor dezvolta proiecte de dezvoltare a comunităţii sau planuri de afaceri.

Iana Gurscaia este o tânără de 20 de ani din oraşul Edineţ. În ultimii 4 ani, de când i-a fost fracturată coloana vertebrală într-un accident rutier, Iana se ocupă mai mult de sănătatea sa. A suferit mai multe intervenţii chirurgicale, iar medicii au reuşit s-o readucă „de pe lumea cealaltă”, după cum se exprimă Iana. Acum se deplasează în scaun cu rotile, dar speră că în curând, datorită exerciţiilor fizice intense pe care le face, se va pune pe picioare.

 „Am aflat despre program de la Emma Matreniuc, participantă DARE în anii precedenţi. Este şi ea din Edineţ, m-a găsit şi mi-a povestit despre program, iar eu am completat formularul de participare. Sper că în cadrul programului voi învăţa să fiu mai sociabilă şi mai deschisă. Acum mă ruşinez de condiţia mea fizică, că sunt în scaun cu rotile. Oamenii merg şi se uită la mine şi eu văd în privirea lor că „nu sunt aşa ca toţi”, iar asta mă deranjează. Sper să depăşesc aceste momente, să mă dezvolt şi să merg mai departe”, a spus Iana.

Tamara Andrieş este o altă mentee. Are 22 de ani şi este din satul Ilenuţa, raionul Făleşti. A aflat despre program din anunţul publicat pe civic.md. Tamara are paralizie cerebrală infantilă, ceea ce i-a afectat puţin vorbirea şi se deplasează cu ajutorul cârjelor. Tamara a făcut şcoala profesională la Bălţi la specialitatea operator la calculator, iar acum activează la Asociaţia Keystone Moldova din oraşul Făleşti.

 „Am aplicat la DARE2Change pentru că vreau să mă fac mai puternică şi mai încrezută în sine, să cunosc mai mulţi oameni şi să sparg stereotipurile pe care societatea le are faţă de persoanele cu dizabilităţi. Am avut şi o situaţie neplăcută recent. Eram la gara auto cu o prietenă şi aşteptam să vină un taxi. Nişte femei s-au apropiat de noi şi ne-au întins bani. Au crezut că umblăm cu cerşitul, dar noi nici nu aveam în gând aşa ceva”, spune Tamara Andrieş.

D2C 79

Nati Vozian, cea care a iniţiat şi a organizat DARE şi care coordonează DARE2Change împreună cu echipa sa, a spus că în acest an fetele vin din mai multe raioane: Călăraşi, Hînceşti, Cahul, Comrat, Edineţ, Făleşti, Ialoveni, Chișinău şi Dubăsari.

 „Am o stare foarte pozitivă, foarte bună şi foarte încrezătoare, pentru că ceea ce mi-am propus, în primul rând, să fac este să transmit experienţa mea mai departe. Să le ajut pe fete să crească împlinite şi fericite. Să fac societatea să înţeleagă că aceste femei sunt pe nedrept etichetate şi că ele au acelaşi potenţial, aceeaşi frumuseţe şi aceleaşi oportunităţi ca şi noi toţi”, a spus Nati Vozian.

D2C 37 2

Participantele din acest an sunt eleve şi studente, jumătate din ele fac parte din grupuri cu nevoi speciale, iar cealaltă parte sunt fete ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, membre ale comunităţii LGBT, fete din familii social-vulnerabile şi victime ale violenţei asupra femeilor.

 La rândul lor, mentorele sunt atât participante DARE la ediţiile precedente, cât şi persoane care au atins anumite performanţe profesionale sau personale. Acestea vin din jurnalism, drepturile omului, antreprenoriat, management, educaţie, psihologie etc. Şase din ele activează în oraşe precum Praga, Bucureşti, New York, Galaţi, Comrat şi Edineţ.

 Una dintre mentore este Victoria Boţan, în prezent, stagiară la UN Women Moldova. „Eu abia aştept să-mi cunosc menteea. Vreau să ne împărtăşim istoriile una alteia. Cred că noi o să avem de învăţat reciproc. Probabil că aş putea să-i transmit foarte mult optimism, energie şi experienţă în domeniul comunicării. Orice am face, un business-plan sau un proiect de dezvoltare, cred că o să fie o experienţă foarte bună pentru ambele. Este important să schimbăm societatea, ca oamenii să discute de la egal la egal, să nu împartă oamenii în persoane cu dizabilităţi şi „oameni normali”. Nu există aşa ceva. Toţi oamenii merită tot respectul pentru ceea ce sunt”.

 După lansarea programului a urmat primul training – „Art terapia şi renaşterea femeii”, cu Valentina Zeleniuc, art terapeut şi specialist dezvoltare creativă. Aici menteele au aflat cine este mentora fiecăreia şi au început să lucreze împreună.


După training fetele au mers în parc, unde au ascultat muzică life la chitară, au făcut mehendi pe mâini, cu henă şi au participat la o sesiune foto.


D2C 9

 

DARE2Change - Primul program de mentorat social are drept scop schimbarea de percepție şi atitudine în societate față de femeile din grupurile social vulnerabile și marginalizate prin creşterea accesului la educație, angajare și dezvoltarea oportunităților antreprenoriale. Programul este implementat cu suportul Fundaţiei Est Europene, Moldcell, AQA Logistics, Generator Hub, Rotary Club, Linella, Moldeco, Fabrica de imagine.

Mai multe informaţii despre ediţiile DARE din anii precedenţi găsiţi pe pagina de Facebook DARE Social Fashion Show

 

Articol adaugat de: Natalia Vozian