Zeci de cetățeni susțin campania „NU DAU/NU IAU #mită” - Alătură-te!



Foto: ZUGO

În grădina publică „Ștefan cel Mare”, lângă monumentul scriitorului rus A. Pușkin, trecătorii au avut ocazia să se informeze, pe 6 septembrie, despre formele de corupție și combaterea acesteia de la un grup de oameni activi ce au un scop comun – o Moldovă prosperă.

Organizatorii campaniei sunt 6 persoane active, neafiliate politic, ce lucrează în diverse domenii, dar nu sunt indiferenți față de viitorul țării. La o cafea, tinerii au decis să facă publice cazurile de corupție cu care s-au confruntat și să atragă cât mai multe persoane cu același scop. Activitatea are formă de voluntariat, deoarece grupul nu primește venituri străine, investind propriul buget.

„Scopul evenimentului este de a sensibiliza și de a informa populația despre mită și formele acesteia, dar și unde trebuie să apeleze atunci când sunt martori la un caz de corupție. De 1 septembrie, am avut foarte multe mesaje despre ceea dacă florile de primul sunet sunt o formă de corupție sau nu și am decis să organizăm o întâlnire cu toți care nu știu răspunsul la întrebările de acest gen.

Planificăm desfășurarea campaniei pentru o durată de jumătate de an, pe parcurs o să mergem în diferite instituții și o să identificăm cazuri de luare și dare a mitei.”, a declarat Alina Andronache, membră a grupului.

„Atunci când nu ai învățat și oferi profesorului 100 de euro pentru examen, tu începi să-ți creezi un viitor în care corupția va fi permanent alături de tine. Așa vei ajunge sub presiunea mitei și vei aplica și la un job prin corupție sau prin legături personale, creând un spațiu favorabil pentru dezvoltarea acestui viciu. Fiți cât mai puțin inhibați în regulile societății și acționați liber.”, a menționat Irina Revin, membră a campaniei.

„Această activitate este demnă de urmat și fiecare ar trebui să contribuie la desfășurarea evenimentelor împotriva corupției. Multă lume nu cunoaște diferența între mită și mulțumire, iar acest grup îți va explica în detalii care ar fi decizia corectă. Personal, nu ofer flori și nu consider că este ok.”, a spus Mihaela Josanu, coordonatorul Clubului Jurnaliștilor al LTM.

Cei care au venit la eveniment, au făcut și o poza cu „Nu dau/Nu iau mită”, pe care o vor seta ca poză de profil pentru a-și manifesta dorința de a lupta cu corupția.

Pe pagina de Facebook a campaniei puteți urmări cazuri reale de corupție, cu care s-au întâlnit cetățenii și cum au rezolvat această problemă. Dacă te-ai întâlnit cu un astfel de caz, îl poți face public personal sau rămânând anonim.

TELEFON - +37360213645

 
Stilizează poza ta de profil pe Facebook pentru a susține CAMPANIA NU DAU/NU DAU #mită: http://twibbon.com/Support/nu-dau-nu-uau-mită

Și îndeamnă prietenii să ne susțină cu urmatorul mesaj: 

NU DAU/NU DAU #mită pentru o Moldovă Prosperă!

Shimbarea începe de la sine. Provoc trei prieteni sa se alăture, împreună vom reuși!

#NUdauNUiauMITA  #MoldovaProspera  #GenerationICS  #Moldova  #localsmd

(c)

Articol adaugat de: Irina Revin