În Moldova funcționează site-ul pentru colectarea informației privind deficiențele legate de tratamentul HIV



În Moldova continuă să funcționeze site-ul pentru colectarea informației cu privire la absența medicamentelor vitale pentru tratamentul unor maladii infecțioase precum HIV, hepatita C și tuberculoza.

Site-ul www.pereboi.md a fost conceput pentru a soluționa problema concretă a unei persoane concrete, precum și pentru a îmbunătăți sistemul de asigurare cu medicamente a pacienților afectați de HIV, tuberculoză și hepatită. Proiectul a fost elaborat cu sprijinul ”Coaliţiei pentru pregătirea de tratament în Europa de Est şi Asia Centrală”, cu participarea Asociaţiei Obşteşti ”Liga persoanelor care trăiesc cu HIV in Republica Moldova”.

Pe acest site, utilizatorii pot plasa mesaje semnalând cazuri când nu li s-a oferit medicamentul pentru tratamentul HIV, tuberculozei sau hepatitei C; brusc le-a fost modificată schema de tratament; li s-a eliberat medicamente pentru o perioadă mai scurtă decât de obicei; li s-a eliberat o pastilă care trebuie zdrobită sau pisată; nu li s-au prelevat analize la CD4 și încărcătura virală etc. De asemenea, pe site se pot plasa mesaje privind efectele adverse severe.

Toate datele de contact (numărul de telefon și adresa electronică) nu vor fi vizibile public, ci doar consultanților acestui site. Pentru a plasa mesajul sau solicitarea, este necesar să completați formularul electronic și să-l expediați ulterior: nu durează mai mult de cinci minute.

Site-uri similare există în Rusia, Kazahstan, Ucraina, Belarus, iar acum și în Moldova.