Reciclăm, deci ne pasă!



În perioada 7-9 iulie 2016, în cadrul proiectului ,, Punerea în aplicare a politicilor de gestionarea deșeurilor în țările din cadrul Parteneriatului Estic’’, Centrul Național de Mediu în parteneriat cu Garda de Reciclare au organizat 3 zile de colectare a deșeurilor reciclabile. În 3 sectoare ale capitalei: Botanica, Râșcani și Sculeni, au fost amplasate corturi informative, iar  trecătorii au putut să se apropie de grupurile de voluntari care pe lângă informațiile oferite, veneau cu îndemnul ca oamenii să aducă deșeuri la reciclare.  De care deșeuri? Tot ce poate fi reciclat. Începând cu hârtia, sticla, plastic, telefoane mobile până la electrocasnice defectate, televizoare, monitoare ș.a.

Scopul organizării acestor zile de colectare, a fost să contribuim la informarea și conștientizarea populației cu referire la modul în care ar trebui să gestionăm  deșeurile, astfel încât să reducem  pericolul  pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător. Cu îndemnul de a aduce la punctele de colectare  lucrurile care sunt de prisos în casă, pe care nu le mai poți utiliza sau pur și simplu stau pe undeva aruncate, am reușit să convingem o parte din oameni să se mobilizeze.

Chiar dacă în țara noastră, gestionarea deșeurilor, care cuprinde un întreg proces și se referă anume la colectarea,  repartizarea selectivă, transportarea,  tratarea, reciclarea și depozitatea deșeurilor, nu este dezvoltat, trebuie să înțelegem că tot acest proces de gestionare a deșeurilor are ca scop, reducerea efectelor negative asupra sănătății noastre, asupra mediului în care trăim, dar și pentru economisirea unor resurse naturale, prin reutilizirea unor anumitor deșeuri. Și să nu uităm că resursele naturale sunt epuizabile.

Și totuși, noi suntem atât de ,,strângători’’, încât mai bine să stea un televizor defectat acolo, undeva într-un colț, decât să-l aduc la reciclare, chiar dacă nu mai găsești soluție pentru a-l repara. Am înțeles că nu e atât de ușor să convingi un locuitor al capitalei, că mai bine să reciclezi ceva, decât să-l arunci undeva pe marginea unui râu sau într-un alt spațiu deschis. ,,Și ce primesc eu în schimb dacă vă aduc ceva?’’ sau ,, Dar de ce îmi oferiți doar 10% reducere la FoxMart’’?, au fost unele dintre întrebările interesante ale trecătorilor.

Dintre toate cele 3 puncte distribuite prin oraș, doar la Sculeni am reușit să colectăm mai multe deșeuri pentru reciclare. Cei de la Botanica și Râșcani, au fost mai rezervați la acest capitol, deși, au părut destul de interesați.

Totuși, am observat că interesul oamenilor a crescut,  chiar dacă n-am reușit să colectăm în aceste 3 zile cantități mari de deșeuri. Mulți chișinăuieni însă au contribuit cu monitoare, televizoare, saci cu sticlă, electrocasnice, hârtie. În schimb, ei au beneficiat de 10% reducere la cumpărăturile din rețeaua de magazine FoxMart, care este valabilă până pe 31 august.
De ce trebuie să reciclăm? Pe lângă faptul că ne protejăm sănătatea, în acest mod contribuim la reducerea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi,  la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră,  la protejarea apelor de suprafață, reducem poluarea mediului și economisim materiile prime și energie. O dată ajunse la gunoi, deșeurile degradează foarte greu, iar unele dintre ele- niciodată. 

Astfel, noi vă informăm că, dacă aveți acasă cantități mari de deșeuri care pot fi reciclate și nu ați reușit să veniți la noi în perioada 7-9 iulie, atunci sunați la numărul: 060121112, Garda de Reciclare, o inițiativă ambițioasă  social-ecologică vă vine în ajutor.
Este necesar să conștientizăm că de modul în care noi vom gestiona deșeurile, depinde și sănătatea și starea mediului, ce fel de aer respirăm, cât de curată este apa pe care o consumăm, depinde dezvoltarea orașului și a întregii țări,  iar în ansamblu- viitorul nostru.  Reciclăm, deci ne pasă!

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ,, Punerea în aplicare a politicilor de gestionarea deșeurilor în țările din cadrul Parteneriatului Estic’’, care este fondat de către Uniunea Europeană și susținut financiar de către fundația National Endowment for Democracy.