Consultări publice pentru constituirea Comitetului Subbazinal Răut



Râul Răut, cel mai mare râu din țară, la fel ca și alte râuri nu poate fi considerat un râu curat, dimpotrivă el râmâne a fi poluat și neprotejat. De la izvor și până la vărsare, Răutul se confruntă cu diverse probleme. Nu putem afirma că râul dispune de o apă curată, dacă pe anumite segmente se înregistrează o apă moderat poluată, atunci pe alte porțiuni, apa râului este foarte poluată.
Pentru a-i reabilita resursele de apă și pentru a promova protecția r. Răut, Centrul Național de Mediu urmează să creeze în această toamnă un Comitet subbazinal. Pe lângă celelalte 5 comitete subbazinale create pentru râurile Bâc, Ichel, Larga, Tigheci și Ciuhur, acest comitet va avea rolul de a contribui la consolidarea capacităților autorităților locale și a tuturor localnicilor din bazin în domeniul gestionării resurselor de apă a râului și de a proteja resursele de apă și biodiversitatea acvatică a acestuia.
Astfel, în perioada 13 iunie-01 iulie 2016, reprezentanții Centrului Național de Mediu s-au deplasat în localitățile din bazinul hidrografic al râului, pentru a discuta aspectele organizatorice de creare a Comitetului. Dondușeni, Drochia, Florești, Sângerei, Telenești, Rezina, Soroca, Orhei, Șoldănești și mun. Bălți au avut parte de consultări publice, la care au participat președinți și vicepreședinți de raion,  reprezentanți ai organelor de mediu, Inspecții Ecologice, reprezentanți ai Centrelor de Sănătate Publică, Autorități Publice Locale și reprezentanți ai întreprinderii ,,Apă-Canal’’.
În cadrul consultărilor publice, s-au discutat aspecte ce țin de formarea Comitetului sub-bazinal Răut, modul în care va funcționa, a fost prezentat regulamentul cu solicitarea de a desemna în componența comitetului și reprezentanți din raioanele din bazinul râului. Concomitent, a fost prezentat un chestionar cu privire la starea ecologică a Răutului și a fost expediat tuturor APL-urilor din bazin pentru identifica problemele râului și pentru a fi completat. În urma completării acestor chestionare, se va întocmi un raport, care va fi prezentat la prima ședință de constituire a comitetului sub-bazinal Răut.  În componența comitetului, vor fi incluși câte un reprezentant ai APL-urilor  din raioanele: Ocnița, Glodeni, Dubăsari și Ungheni și câte 4 primării din Fălești și Criuleni. În total, în bazinul r. Răut sunt în jur de 230 de primării.
Dacă toate aceste primării s-ar mobiliza și și-ar aduce contribuția la protejarea râului, care este cel mai mare afluent al Nistrului, atunci starea Răutului s-ar îmbunătăți.
Prima ședință a Comitetului Subbazinal Răut urmează a fi organizată în această toamnă.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului ,,Gestionarea resurselor de apă în bazinul r. Răut. Crearea comitetului subbazinal Răut'', proiect finanțat de către Agenția de Dezvoltare a Austriei