Campania “Prevenim Violența prin Artă” a ajuns în 12 localități din țară



pt civic.mdLa 22 iunie 2016, Asociația Promo-LEX și Inspectoratul General al Poliției al MAI  au vizitat localitățile Taraclia și Căinari din raionul Căușeni, aceasta fiind ultima activitate din cadrul Campaniei “Prevenim Violența prin Artă”. Campania face parte din seria de activități, de prevenire și combatere a fenomenului violenței în familie, desfășurate de Promo-LEX și Secția Prevenire a Direcției Generale Securitate Publică din cadrul IGP, în ultimii 3 ani.

Aproximativ 2000 de persoane au participat la evenimentele organizate în 12 localități rurale din țară. Participanții au beneficiat de o sesiune de informare despre cauzele, consecințele și efectele violenței în familie, dar și despre protecția juridică a victimelor. Au fost distribuite mai multe tipuri de materiale menite să contribuie la o mai bună informare a cetățenilor despre fenomenul violenței în familie, formele acesteia, ce acțiuni trebuie să întreprindă victimele și martorii actelor de violență, dar și care sunt măsurile și mecanismele de protecție prevăzute de lege. Nu în ultimul rând, participanții au avut posibilitate să adreseze întrebări juristei Promo-LEX, Lilia Potîng și să beneficieze de consultanță sau asistență juridică gratuită.

Constatăm cu regret că prejudecățile și numeroasele stereotipuri încă mai persistă în localitățile rurale. Mă refer aici la percepția vis-a-vis de rolul femeii în familie și în societate. Pe de altă parte, mă bucură faptul că tot mai multe femei, dar și bărbați sunt mai receptivi la informațiile transmise de noi și înțeleg gravitatea fenomenului de violență în familie. Mai mult chiar, am avut ocazia să discutăm și cu agresori familiali, care, ulterior sesiunilor de informare, și-au manifestat interesul de a alege o viață fără violență în familie, solicitând în acest sens consultații ” a declarat Lilia Potîng.

Activitățile desfășurate în cadrul Campaniei ”Prevenim  violența prin artă” au drept scop schimbarea percepției oamenilor despre fenomenul violenței în familie, accentul fiind pus pe responsabilitatea fiecărei persoane în sesizarea autorităților, mai buna informare a cetățenilor despre protecția juridică a victimelor și potențialelor victime, precum și implicarea mai activă a persoanelor în prevenirea și combaterea fenomenului violenței în familie.

Campania s-a desfășurat în perioada 15 mai – 22 iunie 2016, în următoarele localități: 20 mai: - Zubrești, Cojușna (Strășeni), 26 mai - Călineşti, Albineţ (Făleşti); 2 iunie - Cotiujenii Mari, Olişcani (Şoldăneşti); 8 iunie - Pepeni, Copăceni, (Sîngerei); 16 iunie - Chetrosu, Bulboaca, (Anenii Noi), 22 iunie - Taraclia, Căinari, (Căuşeni).

Amintim că  la finele anului trecut în cadrul Campaniei cu același generic au fost vizitate 20 de instituții de învățământ, iar  elevii și studenții care au participat la evenimente au avut posibilitatea să participe la un concurs de pictură.  Detalii aici.

Campania a fost realizată cu suportul financiar oferit de Fundaţia pentru o Societate Deschisă (FOSI).

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail pr@promolex.md