Leadership-ul – una din valorile fundamentale ale tinerilor din satul Colibași



Leadership-ul – una din valorile fundamentale ale tinerilor din satul Colibași

Zilele 27 și 28 mai ale anului curent, pentru tinerii din satul Colibași raionul Cahul au fost două  zile pline de activități, bazate pe implicare, învățare și luare de decizii.

Zilele de 27 și 28 mai au fost consacrate instruirii tinerilor în domeniul Leadership și Participare civică. În acest sens, cei 30 tineri, membri ai GLI Colibași au participat la un trening facilitat de doamna Victoria Matveev, formator național în domeniul Dezvoltare comunitară. În cadrul treningului au fost abordate subiectele: Leadership, Participare civică, Dezvoltare comunitară, metode de implicare a cetățenilor la acțiuni comunitare. La fel, tinerii au înțeles în ce constă Legea entropiei și ce este fenomenul Sinergiei sociale.

La etapa activităților interactive tinerii au reușit să elaboreze și mici propuneri de proiecte, pe care urmează să le implementeze toamna în parteneriat cu primăria satului Colibași.

 Cristina Horneț, membru al GLI Colibași, a declarat: „La acest trening am aflat ce sunt valorile, de fapt, și care sunt acele valori de care trebuie sa mă conduc în viață. La fel am înțeles că comunitatea poate fi una dezvoltată atunci, când membrii ei sunt activi și participă la luarea deciziilor și la soluționarea problemelor comunității. Aici am aflat pentru prima data ce este efectul sinergic si care este rolul lui în prosperarea comunităților din care facem parte. De asemenea, am înțeles, că doar în echipă poți reuși să atingi rezultate mari în ceea ce privește schimbarea atitudinii cetățenilor vis-a-vis de anumite probleme comunitare. La fel, am înțeles ce înseamnă a fi un LIDER și care sunt calitățile unui lider.  Acest trening m-a ajutat mai mult decât mă așteptam - participând la el am găsit răspunsul la multe întrebări”.

Mihaela Buzdugan a venit și ea cu o opinie: „Am înțeles că participarea la acest trening îmi va deschide noi orizonturi, iar liderismul este important atât in viața profesională cât si cea personală. La acest curs mi-am conturat calitățile și valorile personale, am înțeles că a fi lider nu e un lucru simplu, este nevoie de o muncă asiduă…”.

 

Proiectul „Viitorul e în mâinile noastre – decizia ne aparţine”, este implementat de primăria s. Colibaşi în parteneriat cu Asociaţia Obştească INTECO.

Proiectul este finanţat de Programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone precum şi USAID, fiind co-finanţat prin Fondul Proiectelor Mici al Centrului de informare pentru autorităţile locale din Republica Moldova