Legea 121 privind asigurarea egalității e pentru toți



44030Chișinău, 24 mai 2016  - La 4 ani de la adoptarea Legii 121 din 25 mai 2012 privind asigurarea egalității, Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Coaliția Nediscriminare, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD) și Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității au discutat despre rezultate și impactul Legii asupra societății, în cadrul unei conferințe de presă.

Legea 121 este pentru toți a fost principalul mesaj transmis de către participanții la eveniment. “Legea protejează întreaga populație și nu un anumit grup, a subliniat Președintele Consiliului, Ian Feldman. Referindu-se la situația generală, acesta a menționat faptul că, 82% din populația țării consideră că în societate există discriminare, iar fiecare a treia persoană s-a confruntat cu o situație de discriminare sau a fost mator al unui astfel de caz.

Legea 121 este o lege vie care oferă o șansă reală oamenilor să-și apere drepturile și să lupte împotriva fenomenului discriminării”, a declarat Olga Manole, coordonatoarea Programului Drepturile Omului în cadrul Promo-LEX. Totodată, au fost prezentate mai multe cazuri de discriminare, reprezentate de către avocații Promo-LEX în fața Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității sau în instanțele de judecată, pe diverse criterii precum dizabilitateetniesex/gen, dar și un caz de profilare rasială“. Zeci de mii de oameni au nevoie de această Lege, fie că este vorba despre persoane cu dizabilități, minorități etnice, religioase sau lingvistice, sau despre femei care până în prezent întâmpină dificultăți în procesul de  angajare în câmpul muncii” a concluzionat Olga Manole.

Juristul Dumitru Russu a vorbit despre cauzele gestionate de către Coaliția Nediscriminare. Una din acestea se referă la obligarea a doi agenți comerciali, o rețea de farmacii și una de bănci, de a accesibiliza peste 500 de filiale pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. Astfel, va fi facilitat accesul, în aceste clădiri, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Într-un alt caz, Coaliția Nediscriminare a reușit să elimine practica plasării anunțurilor de angajare discriminatorii de către un ziar specializat, inclusiv și pe pagina web a acestuia.

La rândul său, Nadejda Hriprievschi, Director de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, susține că: “Fiecare persoană rațională din această țară înțelege că discriminarea există, a existat și va exista, pentru că oamenii sunt diferiți, pentru că oamenii nu sunt suficient de educați și nu acceptă foarte ușor diversitatea. Ca să eliminăm acest fenomen, în primul rând trebuie să conștientizăm că discriminarea  există și că trebuie să luptăm cu el”.

Maxim Miftahov și Ludmila Ababii, prezenți la eveniment, au relatat despre cazurile lor care relevă discriminare pe criteriu de dizabilitate în acces la servicii publice și la angajare în câmpul muncii, fapt confirmat și de către deciziile Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității. Prin propriul exemplu, aceștia au demonstrat că Legea 121 oferă un remediu în combaterea discriminării și că persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi și trebuie să fie tratate în mod egal cu ceilalți membri ai societății.

De asemenea, în cadrul evenimentului, Președintele Consiliului, Ian Feldman a anunțat că este foarte importantă promovarea continuă a Legii 121 și, în acest sens, în perioada următoare, Consiliul va lansa Campania de informare “Legea 121 este pentru toți”. Inițial, Campania va fi desfășurată pe rețelele de socializare și va putea fi urmărită aici#legea121epentrutoți.

 Evenimentul a fost organizat de către Asociația Promo-LEX în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md