Jurnaliștii locali au discutat despre drepturile omului și activitatea partidelor politice



IDIS ”Viitorul” continuă seminarele de instruire pentru jurnaliștii din regiuni. De această dată, timp de două zile (21-22 mai) invitații speciali au abordat subiectele privind drepturile omului și activitatea partidelor politice.

În acest week-end, jurnaliștii din Strășeni, Drochia, Ialoveni, Rezina, Șoldănești, Glodeni, Taraclia, Basarabeasca, Ocnița, Comrat, Cahul, Cimișlia, Rîbnița au discutat cu Vitalie Nagacevschi, Președintele Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului, Marin Gurin, Agent Guvernamental, expertul IDIS, Veaceslav Berbeca și politologul Corneliu Ciurea.

Jurnaliștii au avut ocazia să identifice noi subiecte și au realizat interviuri cu invitații.

Vitalie Nagacevschi a vorbit jurnaliștilor despre respectarea drepturilor omului. În mod special, a abordat rolul, importanța și modul de funcționare a Curții Europene pentru Drepturile Omului. ”Prima hotărâre a Curții a fost în 1961. Țara noastră a aderat la CEDO în 1997, iar primul judecător al RM la CEDO a fost Tudor Panțîru. Înainte de adoptarea Covenției pentru Drepturile Omului a fost analizată compatibilitatea legislației țării noastre cu cea europeană”.

Invitatul a povestit mecanismul complex de examinare a dosarelor la CEDO și care sunt cheltuielile - paguba materială, morală, onorariul avocatului, cheltuieli de traduceri, expertiză, poștă, cheltuieli de călătorie pentru avocat și persoana care s-a adresat la CEDO, în cazul în care ședința a avut loc la Strasbourg.

La rândul său, Marin Gurin, Agent Guvernamental a vorbit jurnaliștilor despre noile prevederi de depunere a cererilor la CEDO. Termenul de depunere a unei cereri la CEDO urmează să fie redus de la 6 luni la 4. Dar trebuie să fie ratificată de 47 de țări. Deocamdată au ratificat doar 27, inclusiv și țara noastră. ”Pentru a fi examinate, cauzele trebuie să fie bine motivate și scrise. Dacă nu sesizezi argumentat și corect, cauza poate fi pierdută”, a explicat invitatul.

De asemenea, Marin Gurin a explicat cum sunt selectați judecătorii la CEDO și care este contribuția țării noastre la bugetul Curții. A prezentat cazurile mai răsunătoare la CEDO și care a fost cea mai mare despăgubire acordată de CEDO vreodată.

Un subiect fierbinte care a aprins discuții între jurnaliști a fost finanțarea partidelor politice. Expertul IDIS, VeaceslavBerbeca a explicat avantajele și dezavantajele finanțării partidelor din bugetul de stat. ”Din ianuarie 2016a intrat în vigoare o prevedere nouă de finanțare publică ce urmărește  îmbunătățirea situației politice din țară. Scopul este de a controla finanțările partidelor de persoane private și să diminueze influența liderului de partid pentru a consolida structurile teritoriale ale acestora”.

Printre alte subiecte discutate au fost mituirea electoratului și cum poate fi aceasta demonstrată; cine poate dona bani partidelor politice; imparțialitatea mass media, relațiile instituțiilor de presă cu politicienii; rolul opoziției și tezele promovate de reprezentanții acesteia; despre viitoarele alegeri prezidențiale și posibili candidați.

Jurnaliștii au prezentat reportaje realizate pe subiectul discutat data trecută privind reformarea Justiției. Acestea au fost analizate și discutate, participanții venind cu recomandări utile. Potrivit jurnaliștilor, în unele localități, reprezentanții instituțiilor juridice refuză să colaboreze cu jurnaliștii. În acest context, participanții au făcut schimb de experiență și au discutat metode eficiente de colaborare cu judecătorii și procurorii.

Seminarul are loc în cadrul programului de informare și instruire a jurnaliștilor despre subiecte conexe integrării europene. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Finlandei.

Pentru mai multe detalii, contactaţi Coordonatorul Relaţii Publice al IDIS „Viitorul”, Diana Lungu: 0 22 222 331.