Concursul ,,Plantează-ți viitorul'' și-a desemnat câștigătorul primei etape



În luna martie a acestui an , Centrul Național de Mediu în parteneriat cu Agenția ,,Apele Moldovei’’ și Moldsilva au lansat concursul național ,,Plantează-ți viitorul’’.  Pe lângă informarea și mobilizarea cetățenilor, scopul de bază al acestui concurs a fost de a reabilita fâșiile de protecție ale râurilor din țară, care sunt într-o stare jalnică și de a implica cât mai mulți oameni în procesul de plantare a puieților. 

Astfel, în cadrul concursului, s-au mobilizat peste 60 de echipe care au plantat împreună 75.000 de puieți de salcie, în diferite zone ale țării și pe cursul a peste 30 de râuri și râulețe. Este un rezultat îmbucurător și este de fapt rezultatul oamenilor care au muncit enorm, și-au dedicat timp, dorință și au depus dragoste în tot ce au făcut.

Pe data de 15 mai 2016, în cadrul Forumului Tinerilor ,,Creează-ți viitorul acasă’’ a fost desemnat  câștigătorul primei etape a acestui concurs . Deci, cel care a câștigat a fost Domnul Ion Jitcu din s.Brânza, r-nul Cahul, care și-a adunat toată familia și împreună au plantat 3080 de salcii. Această echipă a plantat o specie de salcie care crește repede, iubește solurile umede ca și oricare tip de salcie, este rezistentă la ger și oferă un peisaj decorativ deosebit,  este vorba de salcia creață japoneză. Marele premiu a fost de 1000$ oferit din partea organizatorilor pentru implicare, muncă asiduă, mobilizare și cel mai important- pentru dorința de a contribui la îmbunătățirea stării râurilor din țară. Premiul este oferit de EcoCatalyst Foundation din SUA, condusă de William Carey Crane III. Al doilea loc a fost acordat unei echipe de tineri activi, din s. Chișcăreni, r-nul Sîngerei în frunte cu liderul Panaguța Tatiana. Tinerii au plantat 2550 de puieți de-a lungul rîului Ciulucul de Mijloc și la fel au implicat și alți tineri din localitate. Pe al treilea loc s-a clasat o echipă de elevi din comuna Buciumeni, r-nul Ungheni în frunte cu profesoara de geografie D-na Olga Pîslaru, care au plantat 2511 de puieți de-a lungul râului Gârla Mare. Pe lângă munca pe care au depus-o, acești elevi de fapt au învățat o lecție bună de educație ecologică. O altă echipă de tineri activi care ne-au demonstrat că ei vor să contribuie la o schimbare, este echipa din Giurgiulești condusă de liderul Lipovschii Robert, aceștia au plantat 2500 de puieți de salcie. Astfel, locurile II, III și IV au fost premiate cu două exemplare de Cartea Roșie a R.Moldova, ultima ediție și respectiv cu un set de alte cărți informative despre lumea vegetală și animală a țării noastre. 

Noi vă mulțumim mult pentru implicarea voastră și nu uitați că deja de voi depinde creșterea și prinderea acestor puieți. Împreună cu voi și noi ne-am ales cu o experiență bună în cadrul acestui concurs. Dar, să nu uităm și de a doua etapă, care se va încheia în octombrie, iar câștigătorul care va avea cei mai mulți puieți prinși și neapărat să fie mai mult de 500 va merge acasă cu 1250$ oferiți din partea organizatorilor. Pentru asta însă, va trebui să aveți grijă de plantațiile voastre, va trebui să-i udați la timp, să monitorizați procesul de creștere, să nu permiteți accesul animalelor domestice și nici a oamenilor care pot distruge plantaţia.  Într-un cuvânt voi veți deveni ,,mama’’ acestor puieți care au nevoie de îngrijire permanentă.

În scurt timp, toate materialele și informațiile pe care le-ați expediat la adresa noastră, le vom publica pewww.loveyourriver.md şi pe www.environment.md și pe pagina noastră de facebook Centrul Național de Mediu. Fiți alături de noi și multă baftă în continuare!

 Acest concurs este organizat în cadrul inițiativei ,,Iubește-ți râul'', în parteneriat cu Agenţia ,,Apele Moldovei'' şi Moldsilva, iniţiativă susținută financiar de către fundația americană EcoCatalyst Foundation