Experți IDIS: Agricultura RM are nevoie de strategii de lungă durată



IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă au difuzat o nouă dezbatere economică on-line. Experții IDIS, Viorel Chivriga și Ion Tornea, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au discutat situația agriculturii și dezvoltarea rurală din R. Moldova.

Agricultura din R. Moldova este pe ultimele locuri în țările din Europa, strategiile eficiente lipsesc, produsele moldovenești nu sunt competitive pentru piața europeană, iar din produse animaliere, țara noastră, deocamdată, exportă doar miere de albine și praf de ouă.

Acestea sunt câteva concluzii enunțate în cadrul discuțiilor.

”Suntem în anul 2016, dar în afară de miere de albine și praf de ouă nu putem exporta nimic pe piața UE din produsele animaliere. Este adevărat, nu putem da vina doar pe stat, este și responsabilitatea celor care exportă să se asigure că întrunesc toate cerințele UE de export, statul poate veni cu anumită consultanță, suport financiar prin granturi. Dar, este necesară și o ajustare a cadrului normativ pentru că și aici avem probleme. Nu toate regulamentele tehnice au fost armonizate, nu avem încă laboratoare de expertizare a produselor, iar aici trebuie să se implice statul”, consideră Ion Tornea.

”În sectorul animalier, pe parcursul ultimilor ani a scăzut constant efectivul de animale.  Majoritatea animalelor sunt deținute de gospodăriile casnice, nu în ferme care ar putea comercializa acest produs. Deși au fost repartizați bani pentru infrastructură animalieră și laboratoare, acestea nu au mai fost create. Contrabanda la, fel, lovește foarte crunt în această ramură. Avem multe produse importate, aduse prin contrabandă, acestea sunt mai ieftine decât cele autohtone, dar nu sunt verificate”, a precizat Viorel Chivriga.

Totodată, experții consideră că sunt necesare acțiuni cu mai mare amploare, doar subvențiile pentru agricultori nu sunt suficiente. ”Lipsesc politicile de susținere a producătorilor agricoli pe scară largă. Producția globală agricolă, la noi este de circa 2 mii de dolari per angajat în agricultură, în UE este de 35 mii , adică de 17 ori mai mult. Cu asemenea randament nu putem ajunge din urmă țările europene. Sunt necesare fonduri de subvenții mai mari, dar și susținere financiară din exterior. Cu propriile forțe noi nu vom putea obține performanță. Am rămas mult în urmă la nivel de tehnologii. Chiar și pământul cu care noi ne lăudăm, degradează, pentru că am uitat de rotația culturilor. Furajele care îmbunătățesc pământul, practic au dispărut și curând vom ajunge la o degradare a pământului”, a explicat Ion Tornea.

Cât privește fondul funciar, acesta nu este prea mare. ”Avem peste un milion 300 mii de proprietari de terenuri de pământ, dar suprafețele deținute de aceștia sunt foarte mici. Pe parcursul ultimilor 5 ani nu avem schimbări pozitive. Lipsa irigației, lipsa unei tehnologii avansat reprezintă probleme în obținerea unei recolte productive. Piața de semințe, de material săditor în R. Moldova nu este una liberalizată. Nu putem intra în competiție cu piața din Vest pentru că nu avem productivitate și randament”, a mai spus Viorel Chivriga.

Experții au abordat și subiectul dezvoltării rurale, care nu dispune de infrastructura necesară, dar și lipsa specialiștilor.

”Este o discrepanță enormă între ce au nevoie întreprinderile și specialiștii pe care îi oferă instituțiile de învățământ. În prezent, în sectorul agricol, activează specialiști care au absolvit în perioada uniunii sovietice. În 10-15 ani nu vom mai avea astfel de specialiști”, a conchis Ion Tornea.

Dezbaterilor economice cu genericul ”60 minute de realism economic” sunt transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă. Acestea pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.org

Întreaga emisiune video, aici:

http://viitorul.org/newsview.php?l=ro&idc=132&id=5086&t=/STIRI-EVENIMENTE-IDIS/Experti-IDIS-Agricultura-RM-are-nevoie-de-strategii-de-lunga-durata