Experți IDIS: Economia informală în RM constituie cca 50% din PIB



IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă a difuzat o nouă dezbatere economică on-line. Expertele IDIS, Diana Enachi și Corina Guibu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au analizat aspecte ale economiei informale și impactul asupra pieței muncii din R. Moldova.

Economia informală reprezintă nu doar un fenomen complex și răspândit la scară globală, dar și unul foarte dificil de cuantificat. Acest fenomen influențează negativ asupra mai multor dimensiuni ale economiei naționale, printre care piața muncii (prin rata scăzută de ocupare a forței de muncă - munca la negru, salarii în plic), inflația, prin creșterea nefundamentată a prețurilor de consum, bugetul de stat prin reducerea veniturilor bugetare și, implicit, dezvoltarea per ansamblu a economiei naționale prin rata scăzută de creștere a PIB-ului pe cap de locuitor.

Conform unui Studiu al Băncii Mondiale, ponderea economiei informale în PIB este într-o tendință ascendentă și a ajuns să constituie în jur de 50% din PIB. Prin deducție, putem estima valoarea economiei informale pentru anul 2014. Astfel, conform datelor Biroului Național de Statistică, PIB-ul în anul 2014 a însumat 111,8 miliarde lei, respectiv, valoarea economiei informale ar fi constituit circa 55,9 miliarde lei. Aceasta nu înseamnă altceva decât circa 56 miliarde de lei de la care nu se achită taxe și impozite în bugetul de stat, contribuții sociale și alte plăți în favoarea bugetului. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerație faptul că unul dintre principalii factori care determină un nivel înalt al economiei subterane sunt acțiunile guvernului prin politicile de impozitare și reglementare excesivă.

”Acest fenomen există în toată lumea, însă, diferența este proporția care există în RM și în țările occidentale dezvoltate. Nu putem să ne așteptăm ca această activitate economică să scadă, atât timp cât avem corupție în instituțiile de stat și politicile fiscale pe care le avem. Atunci când îți propui să lupți cu economia informală trebuie să aplici strategii complexe, pe toate segmentele. În condițiile în care agenții economici sunt frecvent supuși controalelor și trebuie să țină pasul cu schimbările legislative frecvente, apare fenomenul salariilor în plic”, consideră Corina Gaibu.

În acest context, este necesară o modificare a politicilor, mai spune experta. ”Avem o economie anti-familie în prezent. Familia care se formează are din start un salariu foarte mic, nu-și poate procura o locuință, o mașină, să-și asigure un nivel de trai decent. În aceste condiții, preferă să accepte munca la negru și salarizarea în plic sau să plece din țară”.

”Conform practicilor internaționale, ghișeul unic este o soluție pentru agenții economici, care, prin intermediul acestui instrument sunt stimulați să activeze în econ formală. Avem și în RM ghișeul unic, dar nu întotdeauna este un instrument eficient. Oferirea unor facilități, stimulente pentru IMM, dar și noilor afaceri lansate, un sistem flexibil de impozitare, ar fi alte metode de contracarare a economiei informale”, a explicat Diana Enachi.

Întreaga emisiune video poate fi urmărită aici:

http://viitorul.org/newsview.php?l=ro&idc=132&id=5065&t=/STIRI-EVENIMENTE-IDIS/Economia-informala-din-RM-constituie-cca-50-din-PIB

Discuțiile cu genericul ”60 minute de Realism Economic” sunt transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă și pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.org