Promo-LEX pledează pentru respectarea dreptului fiecărei persoane la o anchetă eficientă



Procuratura Generală a informat avocatul victimei despre redeschiderea anchetei penale în legătură cu infracțiunea de viol, care a avut loc la sfârșitul anului 2014, în orașul Orhei. Astfel, instituția a admis plângerea depuse de către avocat prin care a fost contestată ordonanța de încetare a urmăririi penale.

În acest context, Dumitru Sliusarenco avocat Promo-LEX și reprezentantul victimei, a subliniat: “Infracțiunile sexuale și dezbaterea publică a acestora sunt subiecte deosebit de sensibile, mai ales pentru victime. Divulgarea informațiilor care fac încă obiectul anchetei și a detaliilor din viața privată a părților implicate pot prejudicia grav atât investigația eficientă a cazului cât și situația victimei”.

Având în vedere cele menționate facem apel către reprezentanții mass-media:

  • să trateze subiectul echidistant și imparțial;
  • să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitatea persoanelor conform Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova;  
  • să nu divulge date cu caracter personal sau alte informații care ar putea prejudicia mersul anchetei;
  • să evite abordările discriminatorii, prejudecățile și stereotipurile în bază de gen.

Reamintim că, la 5 februarie 2016, Asociația Promo-LEX a publicat un comunicat de presă prin care a informat opinia publică despre practica defectuoasă în desfășurarea anchetelor pe cazurile infracțiunilor sexuale.

Promo-LEX a subliniat faptul că victimele nu beneficiază de o investigație și protecție eficientă din partea autorităților. Deseori, la investigarea cazurilor de infracțiuni sexuale, autoritățile (polițiști, anchetatorii, procurori) sunt influențate de prejudecăți și stereotipuri în bază de gen, respectiv investigația este ineficientă.

Asistența juridică este acordată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024,  e-mail:pr@promolex.md