Diamond Challenge Moldova și-a anunțat câștigătorii ediției trei



Diamond_Challenge_Moldova

La data de 06 februarie 2016 a avut loc finala națională a competiției Diamond Challenge. Într-o luptă aprigă a celor mai bune idei de afaceri între liceeni, a fost aleasă echipa care a câștigat premiul în valoare de 500 USD și care va reprezenta Republica Moldova la finala internațională a competiției, din cadrul Youth Entrepreneurship Summit, ce va avea loc în luna aprilie la Delaware.

Antreprenori locali și internaționali, consultanți în afaceri, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, profesori și elevi s-au adunat astăzi la finala Diamond Challenge Moldova, unde douăsprezece echipe din toată țara și-au prezentat produsul final al muncii depuse pe parcusul a 5 luni de zile – un plan fezabil de afacere. În urma prezentărilor, juriul Diamond Challenge, format din persoane competente în domeniul antreprenoriatului, a decis să ofere locul I și premiul în valoare de $500 echipei Healthy Spray. Echipa își propune realizarea unui produs unic ce reprezintă o soluție cu extract de mentă sau lămâie, care va fi folosită pentru curățirea tablei de scris. Potrivit autorilor ideii, soluția va reduce efectul negativ pe care îl are creta folosită în școli, aceasta afectând sistemul respirator al elevilor și profesorilor, nivelul de concentrare asupra subiectelor orelor și, în rezultat, performanțele academice. „Cu cei 500$ câștigați, ne propunem să înființăm propriul SRL, pentru ca să creăm parteneriate cu școlile și universitățile din Republica Moldova, dar și să patentăm ideea noastră de afacere”, spune Diana Țăruș, membră a echipei Healthy Spray.

Echipa, având în componența sa două eleve din orașul Ungheni – Diana Țăruș și Cristina Bulancea, va merge la Delaware, SUA, unde pe data de 15 aprilie va avea loc finala internațională a competiției Diamond Challenge. În acest an, pe aceeași scenă se vor întrece în capacități antreprenoriale participanți din 17 țări, printre care: Kenya, Uganda, Georgia, Pakistan, Swaziland, Rwanda, Turcia, Statele Unite și R.Moldova. Câștigătorii locului I vor obține un premiu în valoare totală de 10.000 USD.

Locul II i-a fost oferit echipei ARTA, care vine cu o soluție inovativă pentru tinerii artiști din R.Moldova. Cătălina Bucos, Moșnoi Liviu și Nicoleta Zagorodniuc au elaborat un proiect prin care-și propun să ajute artiștii locali. Acesta presupune o galerie de artă online specializată în comercializarea picturilor tinerilor artişti. Iar pe locul III s-a plasat echipa INside MATH, în următoarea componență: Adriana Rotaru, Patricia Breandin și Marina Botnari, care au prezentat un proiect ce este destinat elevilor claselor a VIII-a – a XII-a și care de fapt presupune un joc intelectual pentru pregătirea înaintea examenului de Bacalaureat la matematică.

Readucem aminte că „Diamond Challenge Moldova” este un proiect de origine americană, care și-a propus să întrunească mai multe echipe de pe teritoriul întregii țări, a câte 2-4 membri, ghidați de un lider adult (profesor, antreprenor local etc), care au avut ocazia pe parcursul proiectului să cunoască o abordare inovativă a domeniului de business, să consulte mentori avizaţi în diverse domenii și să dezvolte singuri o idee de afacere.

Diamond Challenge se află deja la a treia ediție în Republica Moldova. În edițiile anterioare, trei dintre echipele din R.Moldova au reușit să să clasifice în finalele internaționale, unde au reprezentat cu demnitate țara și au obținut premii bănești în sumă de peste 6000$.

Proiectul „Diamond Challenge Moldova” este implementat de A.O. INVENTO în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015”, a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship și a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. 

 

Persoană de contact:

Ana Mîrza, PR Manager Diamond Challenge Moldova

Telefon: 069007798

Email: info@diamondchallengemoldova.org / anamirza21@gmail.com