Centrul Maternal „În brațele mamei”: În ciuda oricăror greutăți, mama își păstrează cu grijă și responsabilitate copilul aproape



20151202 100223 копия

A venit la noi direct de la maternitate. Tatăl copilului, bărbatului pe care Elena îl investise cu toată dragostea sa, a dispărut din momentul în care a aflat că este însărcinată. „O responsabilitate în plus” avuse de comentat acesta. Deși conștientiza că îi va fi greu, Elena nu voia să renunțe la copil. „Îmi puneam speranța în Cel de Sus că mă voi descurca, că trebuie să lupt”.

Decizia a fost una complicată, deoarece Elena mai are un copil. Băiatul de 8 ani, în urma unei intervenții chirurgicale nereușite, este imobilizat la pat și are nevoie zilnică de îngrijire și ajutor. Tânără fiind, la cei doar 21 de ani, Elena s-a speriat și a plecat la muncă peste hotare, iar fiul său a rămas cu mama sa. Astfel, o bună perioadă din viața primului său copil ea a lipsit.

De data asta însă, a hotărât să-și dea o a doua șansă. În momentul în care sub inima creștea o nouă ființă, viața l-a luat pe tatăl Elenei. Rămasă cu mama și primul copil, în condițiile în care greu își mai puteau câștiga bucățica de pâine zilnică, au început să apară problemele. Certuri, acuzații, strigăte și reproșuri că a hotărât să păstreze copilul în momentul în care are deja un copil invalid.

În luna august a anului trecut, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei din raion, care cunoștea problemele cu care se confruntă tânăra mamă, au adirecționat tânăra mamă către Centrul Maternal „În brațele mamei” al Misiunii Sociale Diaconia. Aici, Elena a învățat pas cu pas cum e să fii o mamă grijulie pentru copilul tău. A dat dovadă de responsabilitate și a preluat cu atenție toate normele de comportament sugerate de educatorii sociali, psiholog și preotul organizației.

Aici a învățat cum să reacționeze când copilul plânge sau e bolnav. A învățat cum să-și planifice bugetul și cum să prioritizeze lucrurile astfel încât să-i reușească să-și asigure necesarul pentru existență. Îndemnizația pentru copil a păstrat-o bănuț cu bănuț „pentru atunci când nu voi mai fi la Centrul Maternal „În brațele mamei” și când va trebui să mă descurc de una singură”.

Între timp, relația cu familia sa s-a îmbunătățit. După patru luni de asistare complexă și gratuită în cadrul centrului, Elena împreună cu băiețelul ei a hotărât să meargă acasă- unde mama și băiatul de 8 ani care o așteptau. Acum, tânăra mămică își crește băiatul în căldură. Pentru noi, este o eroină și un caz de succes.

Coordonatoarea programului „în brațele mamei”. Mihaela Belei:  Din start am realizat că acest caz este unul mai dificil. În cazul primului copil a fost o situație de abandon, iar acuml echipa Centrului Maternal avea sarcina de a crea o legătură mamă-făt de durată și bazată pe responsabilitate. Elena a fost o mamă care, într-adevăr, a dat dovadă de grijă și dorința de a-și crește copilul sănătos și în siguranță. Am reușit să reluăm legătura cu rudele și, cel mai important, am reușim să sudăm printr-un atașament matern legătura dintre mamă și copil.

În continuare, cel puțin șase luni de zile, mama solitară va fi susținută de către Misiunea Socială Diaconia cu un pachet lunar ce-i va putea asigura minimul necesar pentru îngrijirea copilului.

Asistarea acestui cuplu mamă- copil este posibilă grație implicării oamenilor cărora le pasă. Campania de Crăciun „De la Mame pentru Mame” și fondurile acumulate în timpul campaniei, circa 50 mii de lei,  oferă posibilitatea Misiunii Sociale Diaconia de a implementa un serviciu de calitate unde pot fi asistate mame solitare și familiile în situații de criză. Doar pe parcursul anului 2015, am reușit să oferim susținere unui număr de

Mulțumim tututor celor care susțin programul „În brațele mamei”. Împreună putem păstra copilul alături de mama sa!