“Pietonii-kamikaze” pe bulevardul Dacia din Chişinău



IMG 9325

Automobil Club din Moldova (ACM) în parteneriat cu Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP), au organizat, timp de câteva zile, monitorizarea traficului rutier pe bd. Dacia din mun. Chişinău, având ca scop analiza încălcărilor regulilor de circulaţie comise de pietoni. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul Naţional de Patrulare, în anul 2015, pe bulevardul Dacia au avut loc 26 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, în care 2 persoane şi-au pierdut viaţa şi altele 26 au fost traumatizate.

Din punct de vedere al siguranţei rutiere, bd. Dacia rămâne a fi una dintre cele mai periculoase artere din municipiul Chişinău. 

Acţiunea face parte din Intervenția Pilot în baza factorului de risc al Campaniei de Prevenire Rutieră (în parteneriat cu TRACECA Road Safety Project II), finanțată de Federația Internațională a Automobilismului (FIA).

Astfel, analiza comportamentului  pietonilor din traficul rutier în zona bd. Dacia demonstrează că cele mai frecvente încălcări sunt:

  • Traversarea străzii în locuri interzise;
  • Traversarea străzii pe zebră (trecerea de pietoni) la culoarea roşie a semaforului pietonal;
  • Ieşirea pe neaşteptate de după vehicule și obstacole;
  • Traversarea străzii fără a se asigura în prealabil;

Iresponsabilitatea pietonilor, care nu prea dau importanţă regulilor de circulaţie şi se avântă în trafic punându-şi viaţa în pericol, reprezintă o cauză gravă a tragediilor rutiere.

IMG 9424

În acest sens, echipa ACM împreună cu reprezentanţii INP vor continua să desfăşoare campanii de informare şi sensibilizare a pietonilor cu genericul „Traversează cu minte!”.

De asemenea, facem apel către autorităţile locale, organizaţiile de profil, societatea civilă şi cetăţeni, să se autosesizeze şi să se implice activ în promovarea siguranţei rutiere, pentru reducerea numărului de accidente rutiere în Republica Moldova.

IMG 9378

Facebook: https://goo.gl/gIw3aA

Twitter: https://twitter.com/MRSMoldova

 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=HM2B2qOLUBM&feature=youtu.be