Persoanele cu dizabilități locomotorii din r. Cahul au învățat cum să-și revendice drepturile



"sorosao artena
"

Logo AMM beside

 

 

 

 

 

 

 

Opt persoane cu dizabilități locomotorii din r. Cahul au fost informate despre cadrul juridic național privind egalitatea și nediscriminarea. Instruirea a făcut parte din proiectul „Egali în accesibilitate”, implementat de Asociația ARTENA.

Participanții au fost familiarizați de trainerul Arina Țurcan cu practicile pozitive şi dificultăţile în apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Aceștia au învățat mai multe despre ce presupune conceptul nediscriminării conform Legii nr. 121, cum să scrie o plângere în cazurile de discriminare, și au analizat diverse studii de caz vizând anumite tipuri și forme de discriminare întâlnite în țara noastră.

„La noi, conducătorii instituțiilor publice nu se simt obligați în a garanta accesul persoanelor cu dizabilități la infrastructura socială. Această instruire mi-a dat instrumentele necesare prin care să nu mă mai conformez cu situația actuală. E timpul ca persoanele cu dizabilități să-și revendice drepturile prin acțiuni concrete, pentru a avea acces la farmacie, la serviciile notariale sau la evenimentele culturale din localitate”, a menționat unul din participanții instruirii.

În cadrul atelierului, participanţii au obținut noi cunoștințe privind drepturile omului în Republica Moldova, dreptul la viaţa privată (acces la bunuri şi servicii), dreptul de a nu fi discriminat. Și-au sporit nivelul de informare privind modalitățile de a reacționa în cazurile de discriminare. Beneficiarii instruirii au primit răspuns la întrebările ce-i frământau, iar împreună cu echipa„ARTENA” au schițat un plan de acțiuni de soluționare a problemelor existente.

Proiectul „Egali în accesibilitate” este implementat de Asociația Obștească „ARTENA”, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, Asociația „Motivație” din Moldova și Administrația Publică Locală din raionul Cahul. Suportul financiar este oferit de Programul Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul „Egali în accesibilitate”, puteţi contacta echipa AO “ARTENA”:

Tel: (373 299) 27617, 25435

Mob: 078361516

E-mail: artena@mail.ru

https://www.facebook.com/artena.md

Persoana de contact: Natalia Crasilnicov