Formatorii vin cu noi idei de proiecte pentru dezvoltarea calităţii educaţiei non-formale în Republica Moldova



În perioada 20-22 noiembrie, 20 de reprezentaţi ai ONG-urilor de tineret din Republica Moldova au participat la cel de-al optulea modul de instruire în cadrul proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

prima1Modulul intitulat ,, Monitorizarea şi evaluarea procesului de învăţare în context non-formal”, face parte din Cursul de Lungă durată în Formare de Formatori și este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM”, cu suportul financiar al Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, în cadrul Programului de Granturi 2015.

În timpul instruirii participanții au discutat şi au ajuns la concluzia că monitorizarea şi evaluarea sunt două instrumente de management extrem de importante pentru planificarea şi implementarea proiectelor şi au analizat în parte fiecare dintre aceste două aspecte.

,,Consider că este necesar ca la sfârşitul unei instruiri să avem feedback-ul participanţilor, dar trebuie să evaluăm şi noi cum a decurs trainingul. Eu optez pentru completarea chestionarelor de către participanţi, deoarece astfel pot înţelege ce ia plăcut, ce au învăţat şi ce s-ar putea de modificat. Ca formator la fel trebuie să fac o evaluare proprie şi să compar dacă rezultatele obţinute coincid cu cele prevăzute, să analizez stadiul de realizare a obiectivelor, dar şi eficacitatea utilizării resurselor”, a spus participanta Elena Rudoi.

Fiind ultimul modul al cursului de Lungă durată în Formare de Formatori, una dintre sarcinile instruirii a fost de a veni cu idei pentru a continua acest curs. Astfel, formatorii au încercat să propună noi idei de proiecte, care ar contribui la asigurarea unei continuităţi. Printre proiectele propuse au fost: Crearea centrelor de resurse pentru universităţi, Traininguri pentru profesori, Introducerea în scrierea proiectelor, Dezvoltarea abilităţilor de leardership a tinerilor, etc.

,,Ideea mea a fost să organizăm traininguri în cele trei oraşe mari din Moldova unde există universităţi: Chişinău, Cahul şi Bălţi. În urma acestor instruiri urmează să formăm un grup de formatori specializaţi în educaţia non-formală, care vor rămâne în teritoriu şi vor crea un centru de reurse pentu educaţia  non-formală. Aceste centre de resurse vor promova mai departe principiile şi metodele de învăţare non-formală, iar misiunea noastră este să monitorizăm şi să contribuim la îmbunătăţirea calităţii serviciilor implimentate de către aceste trei centre de resurse”, a declarat participanta Eleonora Andriuţă.

Acesta a fost ultimul modul de instruire din cadrul proiectului „Promovarea educaţiei non-formale de calitate în domeniul tineret în Republica Moldova”.

Proiectul este implementat de Institutul de Instruire în Dezvoltare ,,MilleniuM”, cu suportul financiar oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova în cadrul Programului de Granturi 2015.

Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi pe site-ul Institului de Instruire în Dezvoltare ,,MileniuM” www.milenium.md sau puteți contacta coordonatorul de Proiect, Ana Bezărău la numărul de telefon 068093861.