Cei mai buni jurnaliști de mediu au fost premiați



12189570 1023988324332808 4616469269632026579 nAstăzi, 29 octombrie 2015, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a premiat opt jurnaliști din presa națională și locală, la  categoriile presa scrisă/online și radio/Tv, pentru materiale de mediu realizate în perioada februarie-octombrie 2015. Câștigătorii au fost desemnați în cadrul Galei „Premii pentru Jurnalism de Mediu”, ediția a doua.

Potrivit organizatorilor, la concurs au fost depuse 47 de materiale semnate de 20 jurnaliști. „La cea de-a doua ediție a Concursului „Premii pentru Jurnalism de Mediu” juriul a deliberat foarte mult, materiale înscrise în competiție fiind realizate la un nivel înalt, ceea ce ne dă încrederea că domeniul mediului și a bunei guvernări de mediu intră în atenția mass-media”, a remarcat Lilia Curchi, directorul executiv AJMTEM.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Mediului, PNUD Moldova, Fondul Global de Mediu care au apreciat efortul mass-media de a reflecta problemele de mediu.

„Fără îndoială, mass-media joacă un rol important în sensibilizarea privind problemele de mediu. Ne bucurăm să vedem un interes sporit din partea jurnaliștilor pentru acest domeniul complex. Cu această ocazie, aș vrea să vă mulțumesc pentru investigațiile și articolele dvs. cu privire la reformele în derulare și cele necesare în domeniul guvernării de mediu, precum și pentru că aduceți în evidență aspecte de epuizare și degradare a resurselor naturale, de poluare a apei, pierdere a biodiversității, schimbărilor climatice, reducerea riscurilor dezastrelor și altele importante pentru o viață de calitate”, a subliniat Silvia Pană-Carp, coordonatoare programe la PNUD Moldova.

Subiectele realizate de către jurnaliști reflectă problemele de mediu incluse pe agenda de mediu, inclusiv în capitolul XVI din Acordul de Asociere RM-UE. „Noi, reprezentanții Ministerului Mediului, ne dorim o presă liberă, corectă, profesionistă, obiectivă, echidistantă, dar și incisivă în abordarea problemelor în domeniul mediului, or trebuie să conștientizăm cu toții faptul că protecția mediului este datoria noastră, a tuturor, iar de modul în care vom îngriji și administra patrimoniul natural al țării noastre, depinde viitorul nostru și al urmașilor noștri”, a menționat Carolina Covalenco, consiliera ministrului Mediului, Valeriu Munteanu.

Jurnaliștii desemnați câștigători la cele două categorii de concurs sunt:

Categoria TV/Radio:

Locul I- Adrian Ianovici http://www.europalibera.org/media/video/26827939.html

Locul II - Lucia Tăut http://trm.md/ro/natura-in-obiectiv/natura-in-obiectiv-emisiune-din-31-mai-2015/

Locul III- Liuba Şevciuc http://www.publika.md/e-revoltator-si-jalnic-ce-se-intampla-in-padurile-din-moldova-arendasii-se-declara-nevinovati-video_2389631.html

Mențiune - Rodion Vîrlan https://youtu.be/AyrQQZd3U9Q

Categoria presă scrisă/ online

Locul I -  Svetlana Tataru  http://www.rasputin.md/ecolife/masinile-vechi-o-bomba-pentru-populatie

Locul II - Lia Ciutac http://www.timpul.md/articol/spalatoriile-ilegale-transforma-bacul-intr-o-adevarata-bomba-ecologica-73585.html

Locul III - Natalia Junghietu http://www.expresul.com/2015/09/07/un-depozit-de-deseuri-pentru-toata-regiunea-la-ungheni/

Mențiune - Dorin Galben http://www.timpul.md/articol/apa-din-fantani-ne-omoara-incet-dar-sigur-78773.html

Câștigătorii au primit diplome și premii. Premiul I – un  aparat de fotografiat semi-profesionist, premiul II – dictafon, premiul III și mențiune - discuri de stocare a informaţiei (1 tb).

 „Mă bucur că unul dintre materialele mele a fost premiat. Acest fapt înseamnă că munca mea a fost apreciată și, totodată, este un imbold pentru a îmi continua cercetarea și analiza problemelor, a succeselor din domeniul mediului în Republica Moldova. Iar când spun mediu, vreau să accentuez că anume omul este acel factor de care depinde viitorul nostru, fie pe termen scurt sau lung”, a spus Lia Ciutac, câștigătoare premiul II, la  categoria de presă scrisă/online.

Câștigătorul premiului I la categoria Radio/TV, Adrian Ianovici, a specificat că jurnaliștii pot fi schimbarea și este important să fie mediatizat domeniul mediului, care ne vizează în mod direct pe fiecare.

Evenimentul este realizat în cadrul proiectului AJMTEM „Agenda națională de mediu, prin comunicare, spre o mai bună guvernare a mediului”, finanțat prin Proiectul „Consolidarea guvernării ecologice prin formarea capacităților organizațiilor non-guvernamentale (ONG), finanțat de Uniunea Europeană, Implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Obiectivul concursului  este de a conferi importanță și prestigiu domeniului jurnalismului de mediu,  de a stimula jurnaliştii preocupaţi de tematica de mediu întru abordarea profesionistă a tematicii de mediu, promovarea Capitolului Mediu din Acordul de Asociere, investigarea subiectelor de mediu.

Concursul „Premii pentru Jurnalism de Mediu” a fost lansat în 2013, cu susținerea Programului SECTOR.