Forumul mass-media 2015: presa trebuie să informeze, nu să manipuleze



În perioada 27-28 octombrie 2015 la Chișinău s-a desfășurat primul Forum mass-media, care a accentuat necesitatea consolidării breslei jurnalistice, pentru ca aceasta să devină într-adevăr a patra putere în stat.
 
”Dacă vrem să schimbăm lucrurile în societate, trebuie să schimbăm lucrurile în mass-media”. În linii generale, la aceasta se rezumă concluzia la care au ajuns participanții la primul Forum mass-media din Republica Moldova, organizat la Chișinău de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociaţia Presei Electronice (APEL) și Centrul Tânărului Jurnalist (CTJM). Evenimentul a întrunit circa 150 de jurnaliști, editori, manageri media din țară, dar și reprezentanţi ai autorităţilor statului și ai ambasadelor străine acreditate la Chișinău, care împreună au încercat să pună pe tapet problemele jurnalismului din Moldova și să identifice soluții viabile, care ar permite asanarea domeniului.

Subiectele abordate în cadrul evenimentului au fost dintre cele mai diverse - de la profesionalismul jurnaliștilor și importanța existenței unei prese autentice pentru informarea corectă și echidistantă a publicului până la politizarea excesivă și concentrarea mass-media. Participanții la Forum au evidențiat faptul că scopul presei nu este de a manipula, ci de a oferi cetățenilor șansa de a se informa corect și a-și forma o atitudine critică față de evenimentele care au loc în țară.

De asemenea, s-a constatat cu regret că după mai bine de șase ani de guvernare europeană în Republica Moldova mass-media nu a evoluat, ci a involuat. Chiar dacă evoluțiile de după 2009 au contribuit la liberalizarea pieței media și apariția mai multor posturi private de televiziune, numărul instituțiilor de presă liberă s-a diminuat considerabil.
 
”Această situație a fost determinată de faptul că presa a devenit aservită unor grupuri de interese, în special politice, iar editorii, de cele mai multe ori fac jocul patronilor, în detrimentul unei informări corecte și echidistante a publicului”, a spus directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

Acest punct de vedere a fost susținut și de directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, care a accentuat că deși profesionalismul trebuie să fie cuvântul cheie al jurnalistului, acesta este neglijat cu bună știință.
 
”Cu cât mai mare este concentrarea cu atât mai mult descrește profesionalismul în jurnalism. Patronii nu sunt interesați să aibă profesioniști în media, ci profesioniști în manipulare. Presa s-a transformat dintr-un câine de pază al societății, într-un câine de pază al patronului. Îmi doresc ca acest form să fie un catalizator care să solidarizeze breasla. Jurnalistul trebuie să servească interesele publicului, dar nu pe cele ale patronului”, a menționat Nadine Gogu.
 
Despre alte subiecte discutate în cadrul Forumului citiți accesând: http://infoeuropa.md/comunicare/forumul-mass-media-2015-presa-trebuie-sa-informeze-nu-sa-manipuleze