IDIS ”Viitorul” a lansat un program de senzibilizare a opiniei publice privind antreprenoriatul feminin



Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” a desfășurat Masa Rotundă cu genericul Antreprenoriatul feminin: dificultăți, politici şi acţiuni. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Sensibilizarea opiniei publice privind echilibrul de gen în spațiul politic și de afaceri”.

Scopul discuțiilor este sensibilizarea decidenților politici și a reprezentanților mediului de afaceri referitor la promovarea echilibrului între genuri. Concluziile și recomandările formulate în cadrul întâlnirii vor fi incluse într-un Policy Brief care va fi distribuit opiniei publice, autorităților, societății civile, partenerilor internaționali, instituțiilor media etc. 

De asemenea, în cadrul proiectului, ne propunem să elaborăm un buletin informativ lunar prin intermediul căruia vom identifica și promova istorii de succes ale femeilor în sfera economică, oportunitățile, dar și obstacolele cu care se confruntă acestea. 

Ne propunem în cadrul acestui program să sensibilizăm opinia publică și decidenții, să combatem stereotipurile precum că femeile nu pot conduce afaceri. Din acest considerent, intenționăm să evidențiem istorii pozitive, exemple de succes care pot servi drept model”, a explicat Carolina Ungureanu, coordonatoarea proiectului.

În societate încă există stereotipul că lumea afacerilor aparține bărbaților. O femeie se confruntă cu mai multe obstacole în lansarea și gestionarea unei afaceri, în comparație cu bărbații. Avem politici bune în acest domeniu, dar lipsește voința politică de a fi implementate. Totodată, atitudinea discriminatorie diminuează din curajul și inițiativa femeilor de a lansa o afacere. În prezent, în RM doar 27% din femei sunt antreprenoare, predominând domeniile serviciilor hoteliere, de instruire, agricultură și mai puțin prezente în transport și construcții, unde domină bărbații”, a subliniat Viorica Antonov, managerul proiectului.

Dorin Vaculovschi, profesor universitar ASEM, a abordat subiectul femeilor migrante și modul în care acest proces afectează cadrul antreprenorial. ”Deocamdată, cu părere de rău, femeile migrante își deschid afaceri într-un număr mai scăzut decât bărbații. Femeile preferă să aleagă munca de îngrijire, generând astfel stereotipuri care susțin că femeia aduce mai puțină plus valoare economică decât bărbații. Odată cu promovarea egalității de gen vom schimba și conceptul afacerilor care vor deveni mai umane, mai calitative și mai puțin agresive”.

Liliana Posțan din cadrul Institutului Muncii a făcut o trecere în revistă a situației femeii angajată în câmpul muncii, menționând aspecte ale concediului de maternitate, paternitate, vârsta de pensionare la femei. ”Oportunitățile sunt egale atât pentru femeile lucrătoare, cât și pentru cele antreprenoare. Până în 2024, trebuie să implementăm 6 din cele 38 directive ale UE în legislația națională care urmează să elimine discriminarea în domeniul muncii. Pentru că încă mai avem o diferență în remunerarea femeilor și a bărbaților”.

Iulia Iabanji, directoarea ODIMM, a prezentat oportunitățile de lansare a unei afaceri, oferind exemple ale istoriilor de succes. ”Despre femeile antreprenoare se vorbește de mulți ani, atât la nivel național, cât și internațional. Cu toate acestea, problemele sunt aceleași, statisticile la fel, schimbări sunt foarte puține la nivel de politici, care sunt mai degrabă declarative și nu se implementează”.

Raisa Bejan, Director executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr, consideră că ”trebuie schimbată mentalitatea societății pentru ca bărbații să se implice mai mult în creșterea copiilor pentru a oferi posibilitate femeilor să fie mai active profesional. O altă problemă este că și angajatorii preferă să angajeze bărbați în funcții de conducere și mai puțin femei”.

Acest eveniment are loc în cadrul proiectului ”Sensibilizarea opiniei publice privind echilibrul de gen în spațiul politic și de afaceri”, implementat de IDIS ”Viitorul”, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).

Pentru detalii: Diana Lungu, Coordonator Relații Publice al IDIS „Viitorul”, 022 22 18 44,  diana.lungu@viitorul.org