Diaconia dă start Taberelor Solidarității. Prima destinație- tabăra de la Fetești



11694382 10205951378521245 430437163 n

Timp de cinci zile, voluntarii DIACONIA și voluntarii din Italia formează un grup mixt, în care își concentrează cu entuziasm toată experiența de organizare a unei tabere, pentru a desfășura activitatea cu copiii din satul Fetești, raionul Edineț. Animații, jocuri, schimb de experiență sunt acțiunile în care voluntarii sunt implicați pe parcursul taberei. În acest an,  în cadrul taberei desfășurăm și un proiect social pentru localitatea natală în care toți copiii vor contribui la amenajarea urnelor de gunoi și realizarea unei acțiuni de curățare a zonelor problematice din localitate.

Prima zi de tabără a început cu participarea copiilor, împreună cu preotul și preoteasa, la slujba ce a avut loc la biserica din Fetești. După ce au ascultat cuvântul Domnului, ghidați de voluntari, grupul de copii s-a întors pe terenul de joacă unde au demarat activitățile.

Aceasta fiind prima tabără din acest an a proiectului dezvoltat de Misiunea Socială DIACONIA, ținem să vă informăm despre specificul și scopul proiectului. Scopul Taberelor Solidarității este, în primul rând, de a promova voluntariatul și de a motiva tinerii în activități de voluntariat.

Astfel, grupul de voluntari care coordonează activitățile taberei este format din opt voluntari care activează în cadrul centrelor parohiale ce colaborează cu Diaconia.

Alt scop este realizarea schimbului de exeperiență între voluntarii moldoveni și italieni. Șapte voluntari italieni au sosit la Fetești pentru a desfășura activități cu copiii din localitate.  Sunt activități de energizare, banțuri și jocuri menite să ditreze copiii și să-i unească în cadrul aceleeași activități. Pentru mulți copii din localitățile rurale, acest tip de tabere este unica loc distracție în întreaga vacanță de vară.

„ Pe lângă activități distractive, scopul nostru este să cultivăm în copiii din localitatea Fetești, spiritul de implicare civică prin activități de voluntariat. Astfel, în acest an ne-am propus să dezvoltăm o acțiune de salubrizarea a localității, să amenajăm urne astfel încât, împreună cu cei 90 de copii să reușim să educăm în oamenii din sat responsabilitatea pentru mediul în care locuiesc” afirmă Marco Povero, coordonator proiect Diaconia.

Proiectul „Taberele Solidarității” a fost lansat de către Misiunea Socială DIACONIA în anul 2005. Susținuți de Caritas Ambrosiana și Bambini în Romania, scopul de bază al taberelor rămâne a fi promovarea voluntariatului și a activităților de animație în zonele rurale. În anul 2014 au fost organizate 5 tabere de vară, iar în proiect s-au implicat 19 tineri voluntari din Italia şi 39 de voluntari din Moldova. Astfel, 350 de copii au participat la tabere și, în umra activității sociale, 20 de familii/ bătrâni social-vulnerabili au fost ajutați de către voluntari la menaj, lucru prin grădină, etc.