Șase fete din familii social- vulnerabile vor învăța să devină autonome în Apartamentul Social „Spre independență”



imgCu istorii de viață diferite, dar totuși parcă desprinse din același peisaj înrămat din piese similare: condiții de trai mai puțin favorabile, orfane sau orfane social, știu ce e violența în familie și cu șanse minime de a face carte după cele nouă clase finalizate. Șase fete cu vârsta cuprinsă între 16-20 de ani, au pășit astăzi pragul Așezământului Social Mitropolit Iosif Naniescu pentru a fi parte a proiectului „Spre Independență” unde timp de un an de zile vor deprinde toate abilitățile necesare pentru o viață autonomă.

Venite din 3 raioane ale Moldovei (Orhei, Criuleni, Hâncești), cele șase fete au devenit în scurt timp o familie. Au selectat camerele în care fiecare și-a adus cu ea lucrurile de primă necesitate și lucruri personale, iar apoi au făcut cunoștință cu echipa care le va asista pe parcursul a 12 luni de zile- coordonator de proiect, educatori, medic și psiholog.

Irina a venit din raionul Orhei. Are 20 de ani și în ultimii nouă ani de zile este parte a unei familii sociale cu opt copii. Doamna care i-a înlocuit mama, a ajutat-o să uite de copilăria plină de lipsuri și griji și i-a asigurat tinerei o dezvoltare firească începând cu vârsta de 11 ani. Anume la această vârstă a mers pentru prima dată la școală direct în clasa a II-a. Nu cunoștea nici măcar alfabetul și la început i-a fost foarte greu. „Acum gata, știu totul foarte bine și citesc bine. Aș vrea încă o dată să fiu copil, dar să am copilăria pe care o văd eu drept una fericită- una fără de lipsuri” spune Irina. La 20 de ani a absolvit abia acum cele nouă clase gimnaziale. Șansele ca să urmeze o școală de meserii erau minime, iar mama socială urmează să plece peste hotare. În drumul spre o viață independentă, Irina a ales să învețe primii pași în cadrul Apartamentului Social.

img 2

Aceasta este doar una dintre istoriile de viață. Urmează să ne cunoaște și să ne responsabilizăm împreună pentru a ajuta fetele să devină încrezătoare în viitorul lor.

Le spunem fetelor „Bun venit!”.

Apartamentul social „Spre Independență” a fost fondat în anul 2007 de către Misiunea Socială DIACONIA. Anual, câte 6-7 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau orfane social, sunt găzduite în cadrul Așezământului Social Mitropolit Iosif Naniescu.