Ai 18 ani sau mai mult? Hai să votăm!



Studenții Colegiului Pedagogic „Mihai Eminescu” din Soroca vor demasca orice metodă de manipulare în cadrul alegerilor locale din 14 iunie curent. Și aceasta pentru că în instituția în care învață au fost organizate 5 sesiuni de informare și sensibilizare a tinerilor cu privire la participarea la alegeri, în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”.

Tinerii lideri formatori de opinie, Gulisada Chistol și Denis Moscvin, au îndrumat participanții să studieze cu atenție platformele electorale ale candidaților și să nu se lase momiți cu diferite cadouri, ajutoare umanitare, bani în schimbul votului lor. “La început, tinerii nu au fost concentrați pe mesajul nostru, însă, până la finele sesiunii, toți au înțeles cât este de importat să votezi corect. Sesiunile de informare din cadrul proiectului se realizează pentru tineri și cu participarea tinerilor. Mesajul nostru pentru toți este unul simplu și clar – votează și guvernează-ți viitorul singur”, ne-a împărtășit din experiența sa, Denis.

De asemenea, la sesiune s-a menționat că, organele electorale care răspund de organizarea şi desfăşurarea alegerilor sunt Comisia Electorală Centrală, Consiliile electorale de circumscripție și Birourile electorale ale secţiilor de votare.

Dreptul de a alege îl au cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Despre aceasta se menționează și în pliantele pe care le-au primit participanții la finele sesiunii.

Proiectul ”Viitorul ales de tineri”, este finanțat de Departamentul de Stat și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul proiectului este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.