Pentru siguranța viitorului lor, tinerii din Vărăncău vor merge la vot



“Am dreptul al vot! Tinerii se implică și fac alegerea corectă!”. La această concluzie au ajuns elevii Gimnaziului Vărăncău, care au fost implicați ieri, 13 mai, în sesiunea de informare și sensibilizare a tinerilor din cadrul proiectului ”Viitorul ales de tineri”.

După parcurgerea unui studiu de caz despre un tânăr, care nu a participat la alegeri în satul său natal și care a suportat ulterior consecințele, participanții au încercat să identifice pierderile pe care le-a suferit tânărul și să tragă concluziile situației în care se află. Primarul nou ales nu a ascultat de doleanțele tinerilor și din această pricină, tinerii au înțeles că trebuie să meargă la vot pentru a alege candidatul potrivit.

Așadar, pentru că nu a participat la alegeri, tânărul a pierdut dreptul de a-și exprima propria opțiune. Participanții au spus că, părerile sale de rău sunt legate de pasivitatea sa și, în rezultat, nimeni nu-l ascultă și nu-l ajută. Pentru viitor, participanții au menționat că, tânărul a înțeles cât de important este votul său și că va merge la vot și va susține persoanele de încredere și competente pentru postul dat.

De reținut este faptul că, dreptul de a alege îl au toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Documentele pe care trebuie să le prezinte alegătorul în ziua votării sunt buletinul de identitate al cetăţeanului Republicii Moldova, cu fişa de însoţire în care se indică domiciliul sau reşedinţa alegătorului pe teritoriul secţiei de votare, actul de identitate provizoriu cu menţiunile privind cetăţenia Republicii Moldova, domiciliul titularului, legitimaţia de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil.

Participanții au primit și câte un pliant despre proiect și ceea ce trebuie să cunoască despre procesul electoral. „Votul tău e cel mai tânăr!” este motoul campaniei de informare și sensibilizare a tinerilor, care se desfășoară în luna curentă în toate localitățile raionului Soroca.

Proiectul ”Viitorul ales de tineri”, este finanțat de Departamentul de Stat și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul proiectului este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.

Pentru detalii, accesați youthsoroca.md.