AFLĂ cum are loc procedura de votare



DSC 1423

Votezi pentru că ai dreptul la vot. De acesta sunt convinși elevii Liceului Teoretic Rublenița, care au participat la o sesiune de informare și sensibilizare a tinerilor, susținută de către tinerii lideri formatori de opinie în cadrul proiectului “Viitorul ales de tineri”.

Tinerii au participat activ la dialog și au fost informați despre dreptul lor de a vota și procedura de votare. Astfel, etapele votării sunt următoarele: biroul electoral al secţiei de votare înmânează alegătorului buletinul de vot, conform listei electorale, numai la prezentarea actului de identitate; la primirea buletinului de vot, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui; buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret; alegătorul aplică ştampila cu inscripţia "Votat" în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot; buletinul de vot este pliat şi introdus în urna de vot.

La cele menționate anterior, tinerii au adresat întrebări, cum ar fi „de ce deținuții nu au dreptul să voteze?” ori „pe cine vom vota?”.

Prin urmare, dreptul de vot este garantat de către Constituția Republicii Moldova și Codul Electoral, iar înainte de a vota, alegătorul trebuie să se informeze despre candidații înregistrați în cursa electorală și procedura de vot.

Tânărul lider formator de opinie, Dumitru Popovschi, a precizat că tinerii se arată cointeresați de proiect și în același timp, de soarta localității sau comunei. „Participarea mea la seminar înseamnă pentru mine experiență, dezvoltarea abilităților de comunicare și de prezentare în public”, a spus Dumitru.

Proiectul ”Viitorul ales de tineri”, este finanțat de Departamentul de Stat și implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Scopul proiectului este de a dezvolta oportunitățile de participare și implicare activă în viața comunităților pentru tinerii cu vârsta de până la 30 ani din localitățile raionului Soroca.