Test electoral - Alegerile locale generale 2015



logo testDupă succesul proiectului Test Electoral în campania electorală din noiembrie 2014, se relansează proiectul web în campania alegerilor locale generale, cu scopul de a face transparente opțiunile concurenților electorali pe probleme locale.

- Parcările pe trotuar trebuie interzise
- Trebuie interzisă construcția mansardelor noi peste blocurile deja construit
- Comerţul stradal, în afara pieţelor, trebuie sa fie interzis
- Cazinourile trebuie interzise în municipiu

Acestea sunt câteva din cele peste 40 de afirmații, asupra cărora fiecare candidat la alegeri a avut șansa de a se expune, iar alegatorii, la rândul lor, pot testa gradul de coincidență cu programele fiecaruia dintre concurenţii electorali prin completarea chestionarului plasat pe www.testelectoral.md.

Fiecare afirmatie are trei opţiuni de răspuns: „De acord”, „Dezacord” și „Mă abţin”. Toate întrebarile sunt însoţite de argumentele scurte ale concurenţilor electorali, care apără poziţia expusă.

Testul este realizat pentru 4 localități: Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul. Site-ul este elaborat în 2 versiuni lingvistice, iar în cazul alegerii mun.Comrat apare și versiunea găgăuză.

Respondentul, după parcurgerea testului, obţine rezultatul testului sub forma listei tuturor concurenţilor electorali cu indicaţia procentajului de coincidenţă a răspunsurilor pentru fiecare. De asemenea, se oferă tabelul în care se pot compara răspunsurile proprii cu cele ale fiecărui concurent electoral.

eedProiectul TestElectoral.md pentru alegerile locale generale a fost lansat cu sprijinul financiar al Fundației Europene pentru Democrație și este administrat de un grup de inițiativă civică.

Autorii iniţiativei își propun să crească gradul de informare a alegătorilor, sa transparentizeze programele partidelor și sa focuseze dezbaterile pe teme și decizii concrete, nu pe elementele de show și PR care, din păcate, traditional domină discursul politic din preajma alegerilor in Moldova.